A fost prima reacție a ministrului după ce șefii Jandarmeriei Capitalei au fost puși sub urmărire penală. Parchetul a transmis că ordinul de evacuare a Pieţei Victoriei a fost dat cu încălcarea legii, că ora 23:11 a fost consemnată nereal și că un secretar de stat din Ministerul de Interne a exercitat presiuni asupra prefectului Capitalei, Speranța Cliseru, pentru semnarea ordinului.

Carmen Dan l-a acuzat pe Klaus Iohannis că îi trasează sarcini procurorului general, Augustin Lazăr. Aceasta a mai afirmat că șefii din cadrul Jandarmeriei, Ionuț Sindile și Laurențiu Cazan, care au coordonat acțiunile de la protestul din 10 august, nu trebuie să fie schimbați din funcție. „Eu transmit cu certitudine că nu este o problemă cu funcționarea Jandarmeriei și că Jandarmeria va continua să își facă datoria. În ce notă să interpretăm faptul că un șef de stat îi trasează procurorului general sarcini”, a declarat Carmen Dan.

 

Reacții în lanț

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii susţine că declaraţiile ministrului de Interne, Carmen Dan, cu privire la dosarul în care sunt anchetaţi şefi ai Jandarmeriei reprezintă „afirmaţii de natură a afecta prestigiul justiţiei din România”, care pun la îndoială credibilitatea Ministerului Public.

La rândul său, Augustin Lazăr a afirmat că „procurorii militari efectuează o anchetă imparţială, efectivă şi independentă de orice ingerinţe externe”.