Franța, lovită de majorările de preț. Scumpirile reduc consumul de alimente. La ce produse sunt dispuși să renunțe cetățenii Hexagonului. Sondaj

Franța, lovită de majorările de preț. Scumpirile reduc consumul de alimente. La ce produse sunt dispuși să renunțe cetățenii Hexagonului. SondajSursa: Dreamstime.com

Un sondaj publicat de compania Nielsen arată că francezii au redus consumul în cazul anumitor produse, date fiind scumpirile de preț cu care se confruntă multe state europene. Printre produsele la care locuitorii Hexagonului au renunțat se numără ciocolata, peștele și pastele, fiind reduse și cumpărăturile ocazionale.

Din cauza majorărilor de preț, francezii au început să-și reducă cheltuielile, alegând să renunțe la cumpărăturile ocazionale și să acorde o atenție mai mare la ofertele de preț din magazine.

Franța se confruntă cu majorări de prețuri de până la 15%

Sondajul Nielsen IQ reiterează faptul că 8 din 10 cetățeni francezi acordă mai multă atenție cumpărăturilor, în timp ce 4 din 10 declară că se simt afectați de scumpiri.

Supermarketurile din Franța vindeau carnea, în mai 2022, la prețuri cu peste 15% mai mult decât în luna mai a anului 2021, situație similară și în ceea ce privește pastele făinoase. Mai mult, pentru un litru de ulei, francezii plătesc acum cu 8% mai mult decât în 2021, iar la orez și ouă, prețul a crescut cu până la 6%.

Majorările de preț nu sunt singura problemă a economiei franceze, asta pentru că inflația a trecut de 5% în luna mai 2022, iar consumul la nivel de stat a fost în scădere continuă încă din luna aprilie, conform Știripesurse, care citează Institutul Francez de Statistică.

Guvernul din Franța trebuie să rezolve, urgent, trei mari probleme

Premierul francez Elisabeth Borne și-a reunit, pe data de 27 mai, la Matignon, toți miniștrii pentru a-și stabili foaia de parcurs. La finalul reuniunii, șefa Guvernului de la Paris a explicat că puterea de cumpărare, sănătatea și clima vor fi cele trei „urgențe” pe care echipa sa va trebui să le abordeze, în încercarea de a combate crizele care amenință populația.

„Am căzut de acord că nu trebuie să existe nici o omisiune sau unghiuri moarte”, a spus șefa Guvernului de la Paris, susținând că, pe lângă pensionari, salariați, angajați, liber profesioniști și funcționari publici, a cerut miniștrilor să acorde o atenție deosebită studenților.

Spitalele din Franța se confruntă cu deficit de personal

Pe lângă chestiunea puterii de cumpărare, a mai fost ridicată și problema spitalelor, care se confruntă cu un deficit de personal. Premierul din Franța a cerut „miniștrilor interesați să facă propuneri foarte rapid, pentru a lua măsuri eficiente pentru vară”.

În cele din urmă, șefa Guvernului de la Paris a declarat că vrea să ducă la bun sfârșit toate aceste planuri, apelând la toate instituțiile guvernamentale să se „mobilizeze” și să „participe activ” la introducerea de măsuri în sprijinul francezilor.

„Dar aceste proiecte de urgență nu epuizează, evident, acțiunea Guvernului”, a remarcat premierul, care a dat „trei cuvinte de ordine: rapiditate, eficiență și rezultate”.

Pentru a da curs acestor proiecte, Elisabeth Borne a anunțat că un seminar guvernamental va avea loc „înainte de sfârșitul lunii iunie”, în prezența președintelui Emmanuel Macron. Ea însăși îi va reuni pe miniștri „în același format”, lună de lună, la Matignon.