O țară din Europa este sufocată de căldură. Cele mai mari temperaturi înregistrate în istorie

O țară din Europa este sufocată de căldură. Cele mai mari temperaturi înregistrate în istorie Sursa foto: EVZ

Franța a înregistrat cea de-a 38-a zi consecutivă cu temperaturi peste normalul acestei perioade. În acest an, primăvara a venit cu o vreme extrem de caldă, fiind înregistrat un nou record, depășindu-l pe cel din aprilie - mai 2020. Dacă vremea se va menține caldă în continuare, sunt șanse mari ca mai 2022 să fie cea mai călduroasă lună de primăvară de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Vara a venit mult mai devreme în Franța. Este cea de-a 38-a zi consecutivă cu temperaturi peste mediile normale pentru acest sezon. A fost înregistrat un nou record de căldură, depășindu-l pe cel din aprilie-mai 2020.

"Cu temperaturile aşteptate cel puţin până sâmbătă, acest record este pe cale să fie doborât din nou", a avertizat Météo-France.

Recordul înregistrat joi, 19 mai, este unul pentru numărul de zile consecutive în care temperatura medie din Franța depășește în fiecare zi valorile normale, în acest caz perioada de referință fiind 1981-2010.

Ne puteți urmări și pe Google News

Seria zilelor călduroase a început pe 11 aprilie. În cele 38 de zile au fost doborâte sau egalate mai multe recorduri de căldură în sudul țării.

Primăvara a fost una extrem de călduroasă în Franța. De la începutul lunii, "anomalia" de temperatură medie înregistrată în Franța a depășit ușor 3°C, iar Météo-France estimează că este "foarte probabil" ca mai 2022 să devină cea mai călduroasă lună de mai de după război. Ultimul record a fost înregistrat în 2011, când s-a înregistrat o anomalie de +1,85°C.

Franța riscă să se confrunte cu un an secetos, din cauza primăverii mult prea călduroase

Specialiștii susțin că la mijloc ar fi schimbările climatice prin care trece întreaga planetă. Perioadele de căldură vor deveni din ce în ce mai frecvente și tind să se instaleze mult mai devreme, în primăvară.

Într-un mesaj pe Twitter, Météo-France a explicat că aceste vârfuri sunt înregistrate nu doar în cea mai călduroasă perioadă a zilei, ci și în cea mai răcoroasă. Astfel, sub rezerva unei confirmări oficiale la sfârșitul zilei, s-a observat joi dimineață că "indicatorul termic național al temperaturilor minime ar fi doborât la rândul său un record".

Recordul de căldură doborât de Franța crește îngrijorările cu privire la riscul secetei. O hartă a fost publicată de Guvern miercuri, unde 22 de departamente erau colorate în roșu, ceea ce semnifică un risc "foarte probabil" de secetă până la sfârșitul verii. Majoritatea regiunilor hașurate se află, în principal, în sud-est și vest.