Evenimentul Zilei > International > Partidul socialiștilor din Franța, în topul sondajelor electorale. Emmanuel Macron și alianța sa centristă, detronați înainte de alegerile parlamentare
Partidul socialiștilor din Franța, în topul sondajelor electorale. Emmanuel Macron și alianța sa centristă, detronați înainte de alegerile parlamentare

Partidul socialiștilor din Franța, în topul sondajelor electorale. Emmanuel Macron și alianța sa centristă, detronați înainte de alegerile parlamentare

NUPES, marea alianță a socialiștilor din Franța, se află în topul sondajelor electorale legate de alegerile parlamentare ce vor avea loc în iunie. Alianța lui Emmanuel Macron, președintele în exercițiu al Hexagonului, se află pe locul secund în ce privește intenția de vot a alegătorilor.

Primul tur de scrutin al alegerilor parlamentare din Franța va începe în 19 iunie 2022. Conform unui sondaj realizat de Cluster 17, partidului Franta Nesupusă, condus de Jean-Luc Melenchon înregistrează o cotă de 34% intenție de vot, conform Europe Elects.

Partidul lui Emmanuel Macron, pe locul doi în sondaje

De cealaltă parte, Alianța lui Macron, ce și-a schimbat numele din „La République en Marche” în Renaissance ( n.a. Renaștere), conform anunțului făcut de unul liderii formațiunii centriste, Stanislas Guerini, se află pe locul doi în sondaje, cu un procent de 24,5%.

„Astăzi inițiem o mișcare de a reconstrui La République en Marche pentru a continua să extindem această mișcare politică (…) într-un partid politic care va purta numele Renașterea”, a spus Guerini, citat de presa internațională.

Partidul Adunarea Națională a lui Marine le Pen a obținut, conform sondajului Cluster 17, doar 19% cotă din intențiile de vot.

Partidul condus de Marine le Pen este văzut drept o aripă a extremei drepte, asta pentru că ideologia conducătoare a acestuia promovează o societate văzută drept o ființă vie, supusă amenințărilor străine. Conform istoricului Nicolas Lebourg, intenția lui Marine le Pen este de a „regenera o comunitate unitară, bazată pe etnie, naționalitate sau rasă”, conform Libertea.

Normalizarea discursului de extremă dreapta începe să stârnească temeri în Germania

În Germania, realegerea lui Emmanuel Macron a fost întâmpinată cu uşurare, după temerile legate de perspectiva unei victorii a doamnei Marine Le Pen.

„Alegătorii dumneavoastră au transmis astăzi un mesaj puternic în favoarea Europei. Mă bucur că ne vom continua buna colaborare”, a reacționat Olaf Scholz, duminică seară, pe Twitter.

Cancelarul social-democrat (SPD), care a anunțat prin purtătorul său de cuvânt că i-a telefonat aseară lui Macron pentru a-l felicita, nu a făcut niciun secret din dorința de a-l vedea reales pe președintele în funcție.

În al doilea tur, „francezii vor avea de ales între un candidat democrat, care crede că Franța este mai puternică într-o Uniune Europeană puternică și autonomă, și un candidat de extremă dreapta, care se alătură deschis celor care ne atacă libertatea și democrația”, avertiza Scholz într-un editorial semnat împreună cu omologii săi spaniol și portughez, Pedro Sanchez și Antonio Costa, publicat în Le Monde, joi, 21 aprilie.

Extremiștii din Germania deplâng insuccesul din alegeri al lui Marine le Pen

Dincolo de Rin, doar extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) deplânge alegerea francezilor. „O felicităm pe Marine Le Pen pentru rezultatul ei bun. Emmanuel Macron a câștigat doar o victorie de moment. Schimbarea de curs în Europa este o realitate și nu poate fi oprită pe termen lung”, a reacționat duminică liderul AfD, Tino Chrupalla.

În Germania, toată lumea în afară de extrema dreaptă se temea de o victorie a candidatului RN. „Cu Le Pen la putere, Berlinul și-ar pierde principalul aliat”, se arăta îngrijorat cotidianul economic Handelsblatt, înainte de turul al doilea. „Coșmarul Le Pen”, a titrat și Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pe lângă ostilitatea față de Germania, față de care aceasta spune că „există diferențe strategice ireconciliabile”, apropierea doamnei Le Pen de Rusia lui Vladimir Putin a stârnit temerile Berlinului. Din acest punct de vedere, tweet-ul postat duminică seara de jurnalistul Spiegel Sebastian Fischer rezumă ceea ce crede majoritatea germanilor: „Putin a pierdut alegerile prezidențiale franceze”.