Ce pun la cale Viktor Orban și Marine Le Pen: „Bruxelles nu este capabil să îi protejeze pe europeni”

Ce pun la cale Viktor Orban și Marine Le Pen: „Bruxelles nu este capabil să îi protejeze pe europeni”Sursă: Twitter

Premierul de la Budapesta, Viktor Orban, s-a întâlnit vineri, 27 mai, cu fosta adversară a șefului de stat francez din cadrul alegerilor prezidențiale, Marine Le Pen. Cei doi au discutat despre amenințările cu care se confruntă în prezent Europa, printre care se numără războiul declanșat de Rusia în Ucraina și consecințele economice ale conflictelor militare dintre forțele armate ruse și cele ucrainene.

Întâlnire de ultimă oră între Viktor Orban și Marine Le Pen! După cum se știe deja, fosta candidată de extremă-dreapta la alegerile prezidențiale din Franța a recunoscut că are „o viziune comună” asupra „organizației europene” cu liderul naționalist maghiar.

Marine Le Pen își găsește inspirația în relația sa apropiată cu Viktor Orba. În perioada dintre primul și al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Franța, Ungaria, guvernată de 12 ani de Viktor Orban, a ajuns să joace un rol central în campanie. Relația dintre cei doi este mult mai înrădăcinată.

Relația bine înrădăcinată dintre Viktor Orban și Marine Le Pen

Una dintre principalele propuneri ale lui Le Pen, organizarea de referendumuri pe o gamă largă de chestiuni politice, a fost folosită cu mare efect în Ungaria lui Orban. Acolo, două referendumuri și o profuzie de consultări naționale l-au ajutat să stabilească agenda țării. Pe 3 aprilie, când a fost reales cu peste 54% din voturi, maghiarii au fost, de asemenea, invitați să se pronunțe asupra „promovării tratamentelor de schimbare de sex pentru minori” și „predării orientării sexuale copiilor minori”. Referendumul a fost invalidat în mod oficial din cauza participării scăzute, dar problema, alături de războiul din Ucraina, a dominat campania.

Programul pe care l-a prezentat Le Pen la alegeri conținea, de asemenea, alte politici care par a fi copiate de la Orban. Printre acestea se număra și „un împrumut pentru locuințe de până la 100.000 de euro” pentru familii, care ar urma să se transforme într-o „subvenție” după nașterea celui de-al treilea copil. Orban a implementat o măsură aproape identică, care a contribuit la o ușoară creștere a ratei natalității în Ungaria (deși rămâne mult sub cea a Franței).

„Franța a fost un model pentru noi în ceea ce privește politicile demografice, iar acum RN se uită la ceea ce a făcut Ungaria, ceea ce este foarte bine”, a declarat Adam Balazs, responsabilul pentru relații internaționale al Fidesz, partidul lui Orban.

Bruxelles nu este capabil să îi protejeze pe europeni

Revenind, însă, discuțiile de vineri dintre liderul Fidesz și liderul Raliului Național din Franța s-au axat, printre altele, pe inflație și pe „politica de sancțiuni defectuoasă și periculoasă” a Uniunii Europene, precum și pe o „criză a migrației care se intensifică”, se arată într-un comunicat citat de Hungary Today.

Orban și Le Pen au căzut de acord că partidele europene „care reprezintă valorile tradiționale trebuie să lucreze împreună pentru a proteja națiunile continentului în vremuri de pericol și război”, a adăugat acesta.

În comunicatul de presă emis de Guvernul de la Budapesta se spune că nici „birocrații de la Bruxelles și nici stânga” nu sunt capabili să îi protejeze pe europeni și familiile lor.

De asemenea, Orban l-a informat pe politicianul francez despre măsurile guvernului prezentate în această săptămână pentru a proteja familiile, pensionarii, locurile de muncă și plafonarea facturilor la utilități, pe fondul „războiului prelungit”.

Le Pen a lăudat decizia guvernului ungar de a impune o taxă pe profiturile suplimentare realizate de bănci și multinaționale, se arată în comunicatul de presă amintit.