Evenimentul Zilei > International > Guvernul din Franța trebuie să rezolve urgent trei mari probleme. Care sunt prioritățile
Guvernul din Franța trebuie să rezolve urgent trei mari probleme. Care sunt prioritățile

Guvernul din Franța trebuie să rezolve urgent trei mari probleme. Care sunt prioritățile

La o săptămână de la anunțul privind componența guvernului, premierul francez Elisabeth Borne și-a reunit vineri, 27 mai, la Matignon, toți miniștrii pentru a-și stabili foaia de parcurs. La finalul reuniunii, șefa guvernului de la Paris a explicat că puterea de cumpărare, sănătatea și clima vor fi cele trei „urgențe” pe care echipa sa va trebui să le abordeze, în încercarea de a combate crizele care amenință populația.

Puterea de cumpărare, sănătatea și clima – acestea sunt cele trei priorități ale Guvernului de la Paris. Premierul Elisabeth Borne a transmis, vineri, că primele săptămâni ale acțiunii guvernanților trebuie să fie consacrate răspunsului la urgențele cetățenilor francezi.

„Am căzut de acord că nu trebuie să existe nici o omisiune sau unghiuri moarte”, a spus șefa Guvernului de la Paris, susținând că, pe lângă pensionari, salariați, angajați, liber profesioniști și funcționari publici, a cerut miniștrilor să acorde o atenție deosebită studenților.

Lista priorităților Guvernului de la Paris

După primul Consiliu de Miniștri, organizat la începutul acestei săptămâni, noua purtătoare de cuvânt a Guvernului, Olivia Grégoire, avansase ideea unui „prim proiect de lege (…) adoptat de Consiliul de Miniștri înainte de alegerile legislative” pe tema puterii de cumpărare.

„Va fi în acest text (…) pentru a-i ajuta pe toți francezii să își reducă cheltuielile. Mă gândesc la prețul energiei (…). Va fi vorba de a acționa asupra prețului alimentelor cu ajutorul tichetului alimentar”, a spus ea, la începutul săptămânii curente.

Olivia Grégoire făcuse, de asemenea, cunoscut faptul că Guvernul va „crește prestațiile sociale” prin intermediul retragerilor, înainte de a adăuga că se vor „ actualiza salariile funcționarilor. Acest lucru se va face prin creșterea punctului de indexare a funcției publice (…) prima Macron nu va mai fi excepțională, ci permanentă”.

În cele din urmă, vor fi două proiecte de lege – unul referitor la măsuri, celălalt la finanțarea lor – care vor fi prezentate după alegerile legislative, Executivul limitându-se la o simplă „comunicare” în Consiliul de Miniștri înaintea scrutinului.

Spitalele din Franța se confruntă cu deficit de personal

Pe lângă chestiunea puterii de cumpărare, a mai fost ridicată și problema spitalelor care se confruntă cu un deficit de personal. Vineri, premierul din Franța a cerut „miniștrilor interesați să facă propuneri foarte rapid pentru a lua măsuri eficiente pentru vară”.

În cele din urmă, șefa guvernului de la Paris a declarat că vrea să ducă la bun sfârșit toate aceste planuri, apelând la toate instituțiile guvernamentale să se „mobilizeze” și să „participe activ” la introducerea de măsuri în sprijinul francezilor.

„Dar aceste proiecte de urgență nu epuizează, evident, acțiunea Guvernului”, a remarcat premierul, care a dat „trei cuvinte de ordine: rapiditate, eficiență și rezultate”.

Pentru a da curs acestor proiecte, Elisabeth Borne a anunțat că un seminar guvernamental va avea loc „înainte de sfârșitul lunii iunie”, în prezența președintelui Emmanuel Macron. Ea însăși îi va reuni pe miniștri „în același format”, lună de lună, la Matignon.