Evenimentul Zilei > International > Maia Sandu, concluzii după întâlnirea cu liderul Franței: „Contăm pe sprijinul Parisului pentru ca Republica Moldova să devină candidată la UE”
Maia Sandu, concluzii după întâlnirea cu liderul Franței: „Contăm pe sprijinul Parisului pentru ca Republica Moldova să devină candidată la UE”

Maia Sandu, concluzii după întâlnirea cu liderul Franței: „Contăm pe sprijinul Parisului pentru ca Republica Moldova să devină candidată la UE”

Maia Sandu, liderul de stat din Republica Moldova, a discutat cu președintele Franței, Emmanuel Macron, despre cooperările bilaterale viitoare din domeniul securității regionale. Printre măsurile aflate pe masa discuțiilor, cei doi lideri de stat au abordat și chestiunea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, anunță că francezii vor deschide un birou al Agenției Franceze pentru Dezvoltare la Chișinău, cu scopul de a fi realizate proiecte importante pentru securitatea țării, precum investiii în infrastructură, împădurire sau proiecte în domeniul energetic.

Republica Moldova cooperează cu Franța în proiecte de dezvoltare

„Apreciem cooperarea pentru identificarea și confiscarea activelor furate din Moldova. Salutăm deschiderea biroului Agenției Franceze pentru Dezvoltare la Chișinău, care va avea loc în curând.

Agenția va sprijini proiecte importante în domeniul energetic și cel al irigării, al împăduririi sau al aprovizionării cu apă și canalizare. Un alt proiect este modernizarea căii ferate pe tronsonul Chișinău-Ungheni, care va permite conectarea la rețeaua feroviară europeană. Vrem să consolidăm dialogul dinamic cu Franța, în beneficiul cetățenilor noștri, și în cel de-al doilea mandat al domnului Președinte Macron”, a transmis Maia Sandu.

Franța sprijină Republica Moldova pentru aderarea la UE

Președintele Franței, Emmanuel Macron, arată disponibilitatea statului său pentru a oferi susținere Republicii Moldova, în dorința sa de a adera la Uniunea Europeană.

„I-am mulțumit liderului de la Élysée pentru susținerea oferită de Franța în gestionarea fluxului de refugiați și pentru crearea Platformei de sprijin pentru Moldova, care să ajute țara noastră să depășească urmările războiului din Ucraina, ale inflației și ale crizei energetice, și să continue reformele inițiate.

„Contăm pe sprijinul Parisului pentru ca Republica Moldova să primească statutul de țară candidată la UE. Acest gest va semnaliza societății noastre și autorităților că eforturile de modernizare a Moldovei după model european vor fi susținute”, a transmis, pe Facebook, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

Sursa: Facebook/ Maia Sandu

Maia Sandu cere ajutorul Comisiei Europene

Republica Moldova are nevoie de ajutor pentru a putea face crizelor actuale cu care țara se confruntă. Președinta Maia Sandu a cerut sprijin din partea Comisiei Europene. Cele mai urgente măsuri ar fi abolirea cotelor de export pentru produsele moldovenești și acordarea de sprijin pentru achiziția fertilizanților necesari în lucrările agricole.

Cererile venite din partea președintelui Maia Sandu au fost făcute la Bruxelles, în cadrul unei întrevederi cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Am avut o discuție constructivă cu Ursula von der Leyen. Am vorbit despre impactul major al războiului din Ucraina asupra R. Moldova și a regiunii în ansamblu. Apreciem deschiderea instituțiilor europene de a sprijini R. Moldova în gestionarea crizelor cu care se confruntă republica noastră”, a menționat Maia Sandu.

Situația din Republica Moldova nu este deloc ușoară. Pe lângă abolirea cotelor de export pentru produsele moldovenești și sprijin în agricultură, Maia Sanda a solicitat transferarea cât mai urgentă a primei tranșe de ajutor bugetar. Aceasta va sprijini eforturile Guvernului de recuperare a economei și asigurarea securității energetice.

„UE este cel mai important partener economic și de dezvoltare a țării noastre, iar integrarea europeană înseamnă un impuls puternic pentru modernizarea sectoarelor-cheie și pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor noștri”, a conchis Maia Sandu.