Financial Times. Coronavirus: Europa pierde Italia?

Financial Times. Coronavirus: Europa pierde Italia?

La Roma, multă lume crede că, în cazul în care țările nord-europene nu trec la acțiuni curajoase, ele riscă faptul ca Italia să întoarcă pentru totdeauna spatele în fața proiectului european. Există deja semne că încrederea Italiei în UE a avut de suferit.

Într-un sondaj efectuat de Tecnè săptămâna trecută, 67% dintre italienii intervievați credeau că apartenența țării lor la UE era mai mult în dezavantajul țării, cu mult peste procentul de 47% din noiembrie 2018.

Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European, a declarat pentru FT că situația de astăzi e cu mult mai îngrijorătoare decât pe vremea crizei monedei euro, atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere economic.

Speranțele sud-europenilor, în privința unei demonstrații rapide a solidarității manifestate de restul UE la începutul pandemiei, nu s-au materializat, deși ulterior organizația și-a mai întărit asistența, inclusiv prin ajutor financiar și material.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sper ca totul să se poată aranja, dar în materie de reputație, pierderea este mare”, a spus Tusk, care acum este președintele Partidului Popular European, o alianță politică de centru-dreapta.

„Trebuie să salvăm Italia, Spania și întreaga Europă și să nu ne fie frică de niște măsuri extraordinare. Este vorba despre o stare de urgență”.

Donald Tusk afirmă că asistența acordată de UE Italiei și altor țări grav afectate este cu mult mai substanțială decât cea venită din Rusia și China, dar el avertizează că, „în politică, percepția poate fi mai importantă decât realitatea”.

În 2018, Italia a devenit prima țară membră fondatoare care a ales un guvern ostil UE, cu Matteo Salvini, liderul Ligii anti-imigrație devenit ulterior vicepremierul unei coaliții guvernamentale, care s-a pronunțat cu furie împotriva „buncărului de la Bruxelles”.