Evenimentul Zilei > International > Femeile saudite vor avea drept de vot. Dar nu şi de a conduce o maşină
Femeile saudite vor avea drept de vot. Dar nu şi de a conduce o maşină

Femeile saudite vor avea drept de vot. Dar nu şi de a conduce o maşină

Regele Abdullah al Arabiei Saudite a decretat ieri ca femeile să aibă pentru prima dată în istorie dreptul de a vota şi de a candida la alegerile locale programate pentru anul 2015.

Pentru femeile saudite, hotărârea poate fi un pas foarte mare, însă a stârnit valuri de critici. Astfel, femeile trebuie să mai aştepte câţiva ani pentru a-şi exercita dreptul de vot, deşi următoarele alegeri au loc săptămâna aceasta.
"În 2015. De ce nu mâine?! Cred că regele nu vrea să cutremure ţara, dar ne uităm în jurul nostru şi este păcat. Ne luptăm să impunem drepturi simple ale femeilor", crede liderul feminist Wajeha al-Hawaidar.
În plus, deşi din 2015 pot candida la alegerile locale, ele nu vor putea face parte din cabinetul de miniştri. Mai mult, femeile saudite nu pot conduce încă o maşină sau călători fără permisiunea unui bărbat.
"Va fi ciudat ca femeile care vor avea imunitate parlamentară, ca membre în Consiliul de stat, să nu poată şofa sau călători fără permisiunea bărbaţilor. Este climatul favorabil unor schimbări istorice", a apreciat comentatorul Jamal Khashoggi, citat de AP.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: