În urmă cu 17 ani, Daniel Ciobanu a devenit vegetarian. Şi-a deschis un local, unde salata de păpădie a înlocuit carnea din farfurie.
Într-o ţară în care se găteşte gras, un local vegetarian poate părea o ciudăţenie. Totuşi, chiar şi la noi e loc pentru un restaurant unde carnea nu ajunge niciodată în farfuriile clienţilor. Meniul de la Mandala Club nu este unul auster.
Cu siguranţă, le poate trezi interesul şi nonvegetarienilor. În paginile lui se regăsesc inclusiv reţete din bucătăria românească. Spre exemplu, mămăliguţă cu brânză şi smântână sau cartofi prăjiţi. Însă nu în ulei de floarea-soarelui, ci în ulei de palmier.
De la mămăligă la năut
Alte reţete pot fi de un exotism greu de acceptat de cei cu gusturi obişnuite, ca de exemplu pasta de năut sau prăjitura cu morcovi. Vara, spun proprietarii, toate legumele sunt cumpărate din piaţă, de la ţărani: roşii, dovlecei, vinete sau ridichii, iar prăjiturile sunt făcute în bucătăria proprie, numai cu zahăr brun.
În paginile meniului veţi mai găsi supă cremă de linte roşie (10 lei), supă cremă de ciuperci cu nuci (11 lei), quessadillas (lipii, caşcaval topit şi ciuperci în interior, roşii, ceapă, ardei iute, pătrunjel - 18 lei), orez indian (orez basmati, ciuperci, ardei capia, ardei iute, morcovi, ceapă, stafide, condimente indiene - 15 lei), prăjitură cu morcovi şi ghimbir (12 lei).
Daniel Ciobanu, unul dintre proprietarii restaurantului ovo-lacto-vegetarian, a renunţat la carne în urmă cu 17 ani şi susţine că se simte foarte bine. Pentru el, Mandala înseamnă "savoare, simţ, spirit". "Oamenii nu vin numai pentru restaurant, ci ca să consume atmosfera: beau un ceai, răsfoiesc o carte. E o oază de linişte, iar muzica e ambientală. Evident... nu se fumează", spune el.
"Salut scânteia divină din tine"
Amenajat într-o casă de secol XIX construită în stil neoromânesc, restaurantul de pe strada Paleologu nr. 20 are un interior decorat în stil oriental, cu o zeitate indiană verde care îi priveşte de pe un afiş pe toţi cei care îi trec pragul.
Sobele de teracotă originale, lumânările din ceară naturală sau micile statuete-elefanţi aşezate pe ici, pe colo sunt câteva dintre piesele de rezistenţă ale micului restaurant cu numai nouă mese. Uşile înalte din lemn, pictate în roşu închis şi auriu, poartă simboluri orientale şi îi întâmpină pe clienţi cu o formulă tibetană: "Salut scânteia divină din tine".
Traiul sănătos, o modă
Mandala nu este doar un restaurant. E mai degrabă, aşa cum îi spune şi numele, un club. În alte încăperi se organizează expoziţii de artă, cursuri de actorie, dicţie, tango sau yoga.
"E o tendinţă generală spre un stil de viaţă sănătos, oamenii sunt curioşi. E o modă, din păcate. Noi sperăm să ţină cât mai mult", arată Ciobanu. Restaurantul este deschis de luni până duminică, între orele 12.00 şi 23.00.
18 lei costă cel mai scump fel de mâncare la Mandala Club - quessadillas - care conţine lipii, caşcaval topit şi ciuperci în interior, roşii, ceapă, ardei iute, pătrunjel
VARIANTĂ
Restaurantul crud
"La vie en rawz", un mic restaurant de pe Strada Elena Cuza, nr. 8, din Bucureşti, este un local unde toate felurile de mâncare sunt vegane (fără ouă, lapte, brânză sau carne) şi totodată raw (în traducere, "raw" înseamnă "crud").
Astfel, preparatele de aici nu sunt supuse niciunui procedeu termic cald (fierbere, prăjire sau coacere). Restaurantul este deschis de marţi până vineri, de la ora 17.00 până la ultimul client, iar sâmbătă de la 11.00.
În paginile meniului se găsesc nuci, alune, seminţe, uleiuri, prafuri, ierburi, toate organice şi crude. În afară de mâncare, aici veţi găsi şi cosmetice, cărţi despre hrana crudă, despre dezvoltare spirituală, haine, accesorii şi ustensile pentru bucătăria crudă.