Evenimentul Zilei > Politica > Facturile uriașe sunt ilegale. Un fost premier explică, cu legea în mână, cum suntem furați
Facturile uriașe sunt ilegale. Un fost premier explică, cu legea în mână, cum suntem furați

Facturile uriașe sunt ilegale. Un fost premier explică, cu legea în mână, cum suntem furați

Fostul premier Viorica Dăncilă nu vede cu ochi buni facturile de regularizare la energia electrică care au fost emise după doi sau trei ani în care nu s-au citit contoarele. Legea impune furnizorilor să facă regularizarea la fiecare trei luni, iar dacă ar fi respectată, românii ar plăti mai puțin. Drept uramre, Viorica Dăncilă cere autorităților să ia măsuri coerente pentru a opri degradarea nivelului de trai al populației.

Furnizorii de electricitate sunt obligați să verifice contoarele clienților la fiecare trei luni și să facă regularizarea consumului. Fostul premier Viorica Dăncilă susține că acest lucru nu se întâmplă, iar regularizarea se face abia după trecerea a doi sau chiar trei ani. Iar de aici apar și facturile uriașe pe care sunt obligați să le achite consumatorii români.

„Majoritatea românilor se confruntă cu facturi uriașe la energie. Este foarte greu de înțeles faptul că un număr mare de abonați au primit facturi de regularizare pe un an, doi ani, sau chiar trei ani. Conform OUG nr. 143/2021, pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, precum și pentru modificarea unor acte normative, distribuitorul de energie electrică și gaze este obligat să citească indexul contorului de energie și gaze naturale la intervale de maximum trei luni de zile”, a arătat Viorica Dăncilă.

Potrivit spuselor fostului premier, furnizorul este obligat să emită facturi de regularizare pentru consum o dată la cel mult trei luni, după ce primește datele de la distribuitor. Dacă legea ar fi respectată, a precizat ea, românii nu ar mai primi facturi cu sume exorbitante de plată.

„Drept urmare, furnizorul este obligat sa emită facturi de regularizare pe cel mult trei luni de zile, după ce primește datele de la distribuitor. Potrivit legii, oamenii nu mai trebuie sa primească facturi de regularizare cu sume exorbitante pentru perioade mai mari de trei luni, iar coaliția de guvernare nu trebuie sa mai permită ca românilor să li se pună în sarcină încă o povară”, a mai arătat ea.

Viorica Dăncilă cere măsuri coerente

Viorica Dăncilă a precizat că prin măsurile adoptate, în lipsa unor măsuri coerente din partea autorităților statului, dar și din nepăsare, mulți români au fost aduși în pragul sărăciei. Aceștia nu mai pot face față costurilor ridicarte cu care se confruntă în această perioadă de criză. Drept urmare, partidul din care face parte, Partidul Națiune Oameni Împreună, cere ca legea să fie respectată.

„Prin măsurile luate, în lipsa unor decizii corecte și coerente, printr-o atitudine plină de nepăsare și dispreț, mulți români au fost aduși în pragul sărăciei. Partidul Națiune Oameni Împreună cere aplicarea legii și respect pentru cetățenii României! #Protejareacategoriilorvulnerabile #PrevalențaLegii”, a scris  Viorica Dăncila într-o postare pe Facebook.