Evenimentul Zilei > Actualitate > Explozie de tuberculoză! Zeci de mii de bolnavi în evidențe, sute de mii în realitate!
Explozie de tuberculoză! Zeci de mii de bolnavi în evidențe, sute de mii în realitate!

Explozie de tuberculoză! Zeci de mii de bolnavi în evidențe, sute de mii în realitate!

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a derulat, împreună cu Ministerul Sănătății, un program de depistare precoce a tuberculozei.

Proiectul are o perioadă de derulare de cinci ani (martie 2018 – 2023) și este axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei (TB), inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național. Se dorește identificarea bolnavilor în special din grupurile vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

În acest context, managerul spitalului „Marius Nasta”, doctor Beatrice Mahler, a declarat pentru EVZ: „Tuberculoza se tratează! Diagnosticul este relativ ușor, dar condiția esențială este prezentarea din timp în fața medicului pneumolog pentru efectuarea unui examen radiologic și totodată a examenului de spută. Acestea sunt gratuite în România”. România este pe primul loc în topul țărilor europene în ceea ce privește numărul cazurilor de tuberculoză. „Doar în anul 2018, au fost diagnosticați cu tuberculoză aproxi mativ 11.000 de pacienți adulți.

Anul acesta, estimăm că numărul noilor pacienți va ajunge la 15.000”, a conchis dr. Beatrice Mahler, subliniind faptul că an de an se adaugă peste zece mii de noi diagnosticați. Foarte important, noi vorbim doar despre vârful icebergului, doar de bolnavii aflați în evidență. Un raport european întocmit anul trecut arăta că majoritatea bolnavilor de tuberculoză nu merg la medic pentru diagnostic și tratament, deși boala este contagioasă. În România, numărul real al bolnavilor nediagnosticați este de ordinul sutelor de mii.