Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Unde ne sunt elitele? Am devenit somnambulii pandemiei. „Goliți pe dinăuntru ca omul de tinichea” VIDEO
VIDEO

Exclusiv. Unde ne sunt elitele? Am devenit somnambulii pandemiei. „Goliți pe dinăuntru ca omul de tinichea” VIDEO

Criza sanitară a pus problema unei alte crize, cea a intelectualilor, mai precis a absenței vocii lor din spațiul public românesc. Podcastul EVZ Play cu Robert Turcescu i-a provocat pe doi intelectuali de marcă, avocatul Gheorghe Piperea și scriitorul Varujan Vosganian, să identifice cauzele acestei tăceri prelungite în agora.

„Când e vorba de drepturi, conștiințe, viitor, e o liniște teribilă. Nu i-am văzut ieșind indiferent de care parte a baricadei”, a remarcat moderatorul.

Banalitatea răului, replicată în pandemie

Avocatul Gheorghe Piperea a făcut o analogie între rezerva elitelor noastre și o tăcere similară pusă demult în chestiune de filosoafa Hannah Arendt imediat după Al Doilea Război Mondial. „Procesul lui Adolf Eichmann s-a desfășurat la televiziunea publică. 3-4 ani s-au văzut atrocitățile la televizor. A fost o decizie a unor oameni foarte deștepți. Acea țară trebuia să capete conștiința de sine.

Arendt a vorbit de banalitatea răului. Oamenii se obișnuiseră atât de mult cu răul încât întorceau privirea când ceva fundamental rău se întâmpla. (…) Am văzut o parte a așa-zisei elite românești la televizor cum încearcă să demonstreze cu argumente infantile că, dacă îi lași pe oameni să își piardă jobul, e bine”.

„Nu vedem gigafondurile dacă suntem somnambuli”

Avocatul a remarcat că lumea în prezent pare o turmă, cum a scris și într-o carte recentă. „Nu mai avem valori sau au fost răsturnate. Am fost goliți pe dinăuntru ca omul de tinichea din Vrăjitorul din Oz. Sau un citat din cartea 1984 a lui Orwell: Noi aici vă golim pe dinăuntru și vă umplem cu noi înșine. O să întrebi cine sunt noi înșine. E vorba de gigafonduri și cei care căpușează. Nu le vedem dacă suntem somnambuli”.

Gheorghe Piperea

Totuși avocatul este optimist și își pune mari speranțe în anul 2022. Varujan Vosganian crede într-o renaștere spirituală ca replică la dictatura decidenților. „O reacție socială nu va întârzia. Ei fac câteva greșeli, una e Omicron. Omenirea va găsi resurse să lupte și împotriva acestui noi tip de totalitarism mai perfid, dar cu atât mai agresiv”, a conchis economistul și scriitorul Varujan Vosganian.

Ediția completă a emisiunii poate fi vizionată aici: