“Copiii românilor sunt cei mai studioşi dintre imigranţi şi au cea mai scăzută rată de abandon şcolar. Ar trebui să învăţam de la români cum să ne motivăm copiii“, titrează cotidianul canadian "Globe and Mail".

Articolul "How Romanian-Canadians make the grade" comenteaza pe marginea rezultatelor date publicităţii de către Toronto District School Board privind situaţia la învăţătura şi precum şi rata de abandon şcolar printre imigranţii recenţi.

“Copiii românilor se situează pe primul loc la rezultatele şcolare şi  înregistrează cea mai scăzută rată de abandon, urmaţi fiind de copiii chinezi şi de cei indieni “. 

Autorul articolului mentionează că educaţia românească din timpul regimului comunist este cea care explică o atitudinea pro-şcoală atât de prezentă la români.

Acesta admite că studiile, în special cele universitare erau singurele căi prin care puteai să îţi asiguri succesul în viaţă.

“În şcoală nu-mi amintesc să fi auzit de copii care abandonează cursurile, iar acest lucru îl transmitem, la rândul nostru, copiilor noştri“, spune Martha Teodosiu, o româncă din Toronto. ”Dacă totuşi copilul nu-şi vede de carte, îi spune că îl trimitem un an în România la bunici, să vadă cum se învăţa carte, iar această opţiune se pare că-l motivează destul”, a mai adaugat aceasta.

”Părinţii români sunt foarte receptivi la apelurile şcolii. Adesea ei angajează meditatori copiilor pentru ca ei să ştie, la fel de bine, franceza şi engleza ori pentru admiterea la universitate” se spune în articol. Autorul materialului este de acord că ar fi de preferat ca în şcolile canadiene să se predea mai multă materie şi să se mai renunţe la proiectele elaborate, în clasele mici, proiecte adesea realizate în totalitate de către părinţi.

Venitul familial este un alt factor care ajută copiii să urmeze mai mulţi ani de studii. Cu cât veniturile în casă sunt mai mari, cu atât copilul are mai multe şanse de succes în carieră, întrucât are la dispoziţie mai multe instrumente de cunoaştere.

Pregătirea în majoritate tehnică a românilor canadieni (cohorte de politehnisti s-au stabilit în ultimele două decenii în centrele importante ale Canadei: Toronto, Montreal şi Vancouver) şi-a pus amprenta asupra stilului în care românii îşi ghidează copiii prin şcoală: cu exemple, definiţii consecvenţă şi foarte multă logică.

Ziarul "Acasa",
Magdalena Manea, corespondent Canada