EXCLUSIV. Pentru că s-a schimbat judecătorul, se reia audierea martorilor din dosarul morții lui “Emi Pian”

EXCLUSIV. Pentru că s-a schimbat judecătorul, se reia audierea martorilor din dosarul morții lui “Emi Pian” Sursa foto: Laurențiu Daniel Ionescu

Dosarele penale nu sunt numai despre politicieni și funcționari publici corupți, așa cum v-am obișnuit. Printr-o întâmplare, vineri la prânz, în timp ce căutam prin clădirea Tribunalului București sala în care urma să se desfășoare audierea ca martor a fostului director general al Romgaz SA, Adrian Constantin Volintiru, în cauza privindu-l pe inculpatul Aurel Vancea, acuzat pentru dare de mită, am găsit ședința cauzei privind moartea lui Emi Pian, fostul lider al clanului Duduianu.

Cele două dosare se judecau în aceeași sala, la aceeași instanță și aveau numerele de ordine unul după celălalt, adică 16 și 17. Așa că am intrat în sală pentru dosarul 13744/3/2020, cel cu mita și am rămas și la 32009/3/2020, cel cu omorul.

Cele două dosare au un numitor comun și anume președintele de instanță al Completului de fond 19 care s-a schimbat de curând.  Așa că pentru buna administrare a justiției și conform principiului nemijlocirii administrării probelor, noul judecător a reluat audierea martorilor.

Noua judecătoare, un zbir cu aspect de școlărița

Noul președinte al completului este judecătoarea Anemari Iorgulescu. La prima vedere ai zice că este o persoană blândă și îngăduitoare. Tânără, cu părul pieptănat cu cărare pe mijloc și  coc la spate. Cămașa albă cu guler mic și ochelarii îi dau un aspect de școlărița. În realitate, este profesoara tuturor școlărițelor. Nu am de unde să știu cum este în viața de după instanță, dar în sala de judecată este un zbir. Îmi spune cineva că i se mai spune și “5000 lei amendă”, pentru că nu tolerează nicio abatere în timpul ședinței și nu stă mult pe gânduri înainte de a aplica amenzile celor care nu respectă solemnitatea ședințelor prezidate de ea. Mai aflu că este fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 și a devenit judecător la Judecătoria Sectorului 1 în 2017.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acum este delegată la Tribunalul București de la Sectorul 1. Am văzut câțiva avocați care au rămas uimiți după ce au interacționat cu judecătoarea Iorgulescu. Într-un dosar, după ce a anunțat noul termen, mai mulți avocați au sărit cu “rugămintea” de a da o altă dată pe motiv de concediu. I-a privit un pic mirată și spre deosebire de alți judecători  chiar și de la Înalta Curte, care măcar mimează căutarea unei variante, le-a răspuns cu voce fermă :” Acesta este noul termen pe care instanța la stabilit.” L-am văzut pe unul dintre avocați ieșind din sală roșu de furie. Pe un altul l-a dat afară din sala de judecată. “Părăsiți sala!”, i-a strigat unui avocat care vorbea în șoaptă cu un alt coleg. Respectivul, un tip chel și jovial, a înghițit în sec și a ieșit repede, ca să nu riște o amendă usturătoare.

Și în dosarul de mită al fostului director Romgaz se reia audieri martorilor

Înainte de dosarul de omor, a fost judecată ultima cauză cu procuror de sală de la DNA. A fost vorba despre dosarul în care omule afaceri Aurel Vancea este judecat pentru dare de mită. El este acuzat că a încercat să-l mituiască pe Adrian Volintiru, pe când acesta era director general la Romgaz SA, cu suma de 200 mii euro, pentru obținerea unor lucrări. Volintiru l-a denunțat și procurorii l-au prins în flagrant când îi dădea acestuia o primă tranșă de 50 mii euro.

La termenul de vineri, instanța trebuia să îl repudieze pe Adrian Volintiru, însă acesta nu s-a prezentat. A venit numai avocata inculpatului, tocmai de la Tg Mureș. Aceasta a cerut instanței ca Volintiru să fie citat și telefonic, ca să nu mai existe situația de a nu se prezenta la audieri. Chiar dacă, așa cum a confirmat și grefiera, citația fizică apărea ca primită de destinatar. Judecătoarea a fost de acord și a fixat un nou termen. Avocata lui Vancea a rugat-o să fixeze o oră matinală, pentru a avea timp să prindă avionul de întoarcere spre Tg Mureș. Desigur că președinta instanței  nu i-a luat în seamă solicitarea și a fixat ora 14.00.

Apoi a suspendat ședința pentru 10 minute, timp în care să se producă schimbarea procurorilor. În locul celui de la DNA urma să vină în sală un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, pentru dosarul morții lui Florin Mototolea zis și Emi Pian al Duduienilor. Cu câteva clipe înainte de a suspenda ședința, judecătoarea a mai apostrofat niște avocați care se ridicaseră din bănci. “Nu am anunțat ridicarea ședinței. Respectați solemnitatea ședinței de judecată!”, i-a apostrofat aceasta pe cei doi grăbiți. După care a făcut anunțul privind suspendarea pentru 10 minute.

Membrii clanului Duduianu au venit la judecată

Înainte de ora la care a fost programată ședința de judecată din dosarul 32009/3/2020, cel privind moartea lui Pian, pe holul din fața sălii 218 a început agitația. O parte dintre avocați au venit mai devreme și și-au așteptat clienții. Am văzut-o pe Maria Vasii așezată pe o băncuță dintr-un colț mai întunecat. Este avocata lui Vasile Duduianu zis și Grațian, dar și a soției și copiilor lui Pian, constituiți în parte civilă. L-am văzut și pe avocatul Emil Vucă, cel care îl apără pe Gheorghe Emanuel Richard, presupusa criminal al lui Emi Pian. Apoi au început să vină inculpații, cei aflați în libertate. Primul a venit Drăghici Ionuț Gheorghe și avocata sa.

Este unul dintre locotenenții Duduienilor. Față de cum arată la televizor, în realitate este un puști. Adevărat că plin de mușchi, dar foarte tânăr. Îmbrăcat cu cămașă albă, mulată și pantaloni negri. Freză corespunzătoare, ras în părți și creastă geluită. În fața avizierului a avut o nemulțumire. Pe lista inculpaților încă figurează ca arestat. La fel și Duduianu Laurențiu zis și Ciprian a lui Duduianu. Chiar dacă au fost eliberați de ceva vreme, în baza de date a instanței figurează tot ca arestați.

Sursa foto: Laurențiu Daniel Ionescu

Laurențiu Duduianu zis Ciprian a ajuns și el. S-a salutat zgomotos cu ceilalți,. Îmbrăcat cu sacou albastru și jeanși “rupți” pe picior, iar în picioare pantofi negri cu ștrasuri strălucitoare. Tunsoarea clasică, ras în părți și nelipsita creastă aranjată cu gel de păr. Au mai venit și alți apropiați ai Duduienilor, niște băieți îmbrăcați ca în parodiile cu mafioți contemporani. Tricouri mulate, ochelari de soare caraghioși, brățări, inele, pantaloni cu turul jos sau chiar căzut. La un moment dat grupul a plecat spre toaletă și au și intrat acolo. Probabil ca să fumeze. În câteva momente s-a dat alarma printre jandarmi și au pornit după ei. În alte câteva clipe toți “bombardierii” au ieșit din toaletă și au plecat pe scări în jos, spre locul de fumat din afara clădirii.

Sursa foto: Laurențiu Daniel Ionescu

Richar, presupusul criminal, a fost păzit de 5 polițiști înarmați

Când a ajuns în sală procuroarea de la PTB, toți cei implicați în cauză erau deja în bănci. Inclusiv Gheorghe Richard fusese adus în boxa arestaților. Cei care îl însoțeau i-au scos cătușele și i-au indicat să se așeze. Apoi l-au înconjurat. Erau 5 polițiști, de la Poliția Penitenciarelor și Serviciul pentru Intervenții Speciale, toți atletici și înarmați. Richard, presupusul criminal al lui Pian a stat cu spatele la sală dar am apucat să-l observ. Mic de statură dar foarte solid. Tânăr, până în 30 de ani, cu barbă în stilul “bombardierelor”. Îmbrăcat în tricou negru și hanorac tot negru, cu o dungă aurie pe mijloc, atât pe mâneci cât și pe piept, de la o firmă celebră de modă. Părea foarte calm, chiar un pic speriat, atât cât am putut să observ.

Când a revenit judecătoarea în sală, un pic peste ora 15.00,  s-au ridicat toți în picioare. Apoi s-au așezat. Doar cei care îl păzeau pe arestat au rămas în picioare tot timpul ședinței. În sală au mai intrat și vreo 5-6 jandarmi de la paza tribunalului, deoarece ședința prezenta un grad ridicat de risc. Dar nu a fost așa, toți cei prezenți comportându-se civilizat. După apelul nominal și câteva lămuriri legate de cine pe cine reprezintă avocații, deoarece mulți dintre cei care sunt parte civilă au aceleași nume de botez, fiind copii și “copiii copiilor victimei” așa cum a explicat avocata Vasii, avocatul Vucă a cerut permisiunea să discute cu clientul său aflat în boxă.

“Solicitați să luați legătura cu inculpatul? Instanța vă încuviințează. Vă apropiați numai în măsura permisă”, i-a răspuns judecătoarea. Discuția dintre cei doi a durat câteva zeci de secunde, timp în care polițiștii nu i-au scăpat din ochi. Apoi a fost chemat la bară martorul care era programat să fie audiat în această ședință. Reprezentanții spitalelor Universitar și Elias, parte civilă în proces, nu au avut reprezentant în sală.

“Haideți după mine!”, ne-a spus Emi Pian

Martorul audiat a fost un nepot al lui Emi Pian, pe nume Ion Aurel. Un tânăr înalt și bine făcut, mai înalt cu un cap decât unchii lui aflați în sală în calitate de inculpați. Îmbrăcat în stilul chicios al băieților de cartier dar cu lucruri de firmă, cu embleme mari, la vedere. Doar cu vorbitul în fața instanței a stat mai rău. Judecătoarea Iorgulescu s-a străduit să înțeleagă ce răspunde martorul iar la un moment dat am crezut că o să-l și apostrofeze însă s-a abținut.

Martorul a povestit despre ce s-a întâmplat în seara fatidică de 3 august 2020. Inițial a spus că s-a petrecut în 2019, dar a fost corectat de sală, în cor, lucru care a deranjat-o pe președinta de instanță. I-a atras atenția lui Grațian că în timpul ședinței nu se vorbește neîntrebat, iar când se vorbește, cel care vorbește se ridică în picioare și privește spre instanță. Vasile Duduianu s-a ridicat și și-a cerut scuze. Ședința a continuat. Ion Aurel a povestit cum a fost sunat de unchiul lui, Emi Pian în seara aceea și a fost chemat la Podul Giulești. Au plecat mai mulți cu mașinile. Când au ajuns acolo, îi aștepta Emi Pian. Ne-a spus “Haideți după mine” și a luat-o înainte.  “În fața localului unde se juca barbut, era haos”. “Cum explicați haosul?”, l-a întrebat instanța. “Erau vreo 25-30 de oameni care se agitau și aveau obiecte în mâini. Bâte și cuțite pe care le agitau.”

“M-a tăiat Pitic a lu’ Marius!”

Martorul a povestit că a coborât din mașină și a luat cu el o bâtă, “dar nu chiar d-aia mare, mai mică”. Emi Pian i-a luat-o din mână și a pornit spre grupul celor care se agitau în fața localului. “Ce a făcut cu bâta?”, a întrebat instanța. “Nu am văzută era cam întuneric. Dar o ținea ridicată deasupra capului și apoi a început să lovească cu ea”, a răspuns martorul. Mai susține că nu a văzut în cine a dat, dar că la un moment dat Pian s-a întors spre mașină. “M-a tăiat! M-a tăiat Pitic a lu’ Marius!”, le-a spus Pian și s-a urcat în mașină. Nepotul a povestit că l-a dus la spital unde l-a urcat pe targă împreună cu brancardierii, apoi l-a lăsat acolo și a plecat. Cam asta a fost esența declarației.

S-au dus să “amelioreze” haosul

Au urmat întrebările procuroarei și ale avocaților. Martorul Ion Aurel a mai spus că s-a dus acolo, la chemarea unchiului său, ca să “amelioreze conflictul”. “Ce anume să ameliorați? a venit întrebarea. “Păi era acolo haos și am fost să-l ameliorăm”, a răspuns martorul. Apoi a povestit că Pian mai avusese un conflict cu unul Napi, din tabăra cealaltă, cu ceva timp în urmă, dar a fost “ameliorat” de Grațian. A mai povestit că atunci când a ajuns la locul unde s-a petrecut tragedia, la un moment dat a simțit miros de gaz lacrimogen. Unul dintre avocați îl întreabă cine a dat cu gaz, dacă nu cumva Grațian sau Ciprian, din dorința de a “ameliora” conflictul. Nu își mai amintește dar e posibil. A urmat o întrebare a avocatului arestatului. Imediat avocatul Duduienilor s-a opus și a urmat o altercație verbală. Vucă l-a acuzat pe celălalt avocat că a sugerat răspunsul. Martorul a răspuns exact cum îi sugerase avocatul.

Atunci, avocatul arestatului s-a răstit la instanță. A spus că nu își mai are rostul interogatoriul. Judecătoarea Iorgulescu a intervenit și a pus capăt cu fermitate conflictului dintre avocați. Audierea a luat sfârșit după o oră și mai bine. S-a acordat un nou termen, 20 Mai. Toată lumea s-a îndreptat spre ieșire. Avocatul arestatului a dat mâna cu clientul său înainte să fie încătușat și scos din sală. Richard a apucat să-i mulțumească și să-l îmbrățișeze pentru o fracțiune de secundă.

Afară, Duduienii au ținut ședință, avocații și-au luat la revedere cu prietenie

Sursa foto: Laurențiu Daniel Ionescu

Pe hol, unul dintre Duduieni m-a întrebat cine m-a chemat la proces. Nu la intimidare, ci chiar politicos. Afară, cei doi Duduieni și nepotul lor au fost așteptați de o ceată de băieți de-ai lor. Au ținut o scurtă ședință, cu gesticulări ample. Apoi s-au îndreptat spre limuzine. Grațian s-a urcat într-un bolid negru, Ciprian într-unul alb. Amândoi s-au așezat în dreapta, amândoi aveau șofer. Era să uit un aspect care mi-a rămas în minte. Pe scări, la plecare, avocatul Duduienilor se întreținea prietenește cu cel al criminalului. “Scuză-mă, dar a trebuit să mă opun întrebării!”, i-a spus avocatul Duduienilor lui Vucă. “Nu-i nimic, data viitoare o reglez. Mai rămâi, nu ai terminat?”, i-a răspuns avocatul Vucă. “Mai am o măsură la Nuțu”, a răspuns celălalt. Și-au strâns mâna cu prietenie și și-au urat un sfârșit de săptămână excelent.