UPDATE. Parchetul General a comunicat că deţinutul care a trimis scrisoarea de ameninţare se numeşte Nicu Pîrlăţeanu, din oraşul Medgidia, judeţul Constanţa. El şi-a omorât tatăl în ianuarie 2008 şi a fost condamnat definitiv, un an mai târziu, de Tribunalul Constanţa.
Acum, el este audiat în calitate de învinut, de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru infracţiunea de ultraj. Procurorii au stabilit că Pîrlăţeanu a trimis scrisoarea de ameninţare adresată judecătoarei Aspazia Cojocaru pe adresa Curţii Constituţionale.
Totodată, cei doi lucrători de poliţie, unul din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean(IPJ) Olt şi Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti, au fost audiaţi de către procurori. Ei sunt învinuiţi pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Ofiţerii din cadrul Poliţiei Române şi procurorul desemnat să instrumenteze cazul Aspazia Cojocaru au descoperit că autorul celei de a doua ameninţări cu moartea adresată magistratului – pe data de 10 iulie – este un deţinut de 38 de ani.
Deţinut procesoman
“Este un procesoman. A trimis scrisori pe la toate forurile şi autorităţile spunând că nu este vinovat. Astfel de plângeri sau reclamaţii or chemări în judecată sunt metode des folosite de unii deţinuţi pentru a ieşi din penitenciar", a explicat pentru EVZ unul dintre anchetatori. 
Bărbatul în cauză a fost condamnat definitiv, susţin aceleaşi surse, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 19 ani închisoare pentru omor deosebit de grav. "Este încarcerat de vreo doi ani la Penitenciarul Giurgiu", au explicat anchetatorii.

Autorul ameninţării cu moartea este Nicu Pîrlăţeanu. Acesta este condamnat la 19 ani de închisoare pentru omor calificat, după ce şi-a ucis tatăl, în anul 2008. “Potrivit probelor administrate în cauză s-a stabilit că modalitatea de ameninţare cu moartea din 10 iulie 2012 a fost realizată prin intermediul corespondenţei transmisă în plic pe adresa Curţii Constituţionale, iar dovezile ştiinţifice au relevat că mesajul de ameninţare expediat în plic aparţine numitului Pîrlăţeanu Nicu”, se arată într-un comunicat al Parchetului.

“Ameninţările nu au legătură cu politica"

Pentru a da de urma lui, poliţiştii au luat scrisoarea, au prelevat amprentele de pe ea şi au observat o ştampilă pusă de un oficiu poştal din Giurgiu. “La Giurgiu s-a constatat că scrisoarea provenea din penitenciar. Astfel, a început ancheta acolo", au adăugat sursele EVZ. 
Referitor la conţinutul scrisorii, anchetatorii susţin că nu sunt de natură politică. “Scrisoarea nu are legătură cu politica. Sunt ameninţări şi o serie de motive invocate de deţinut în favoarea sa", susţin oamenii legii.
Ancheta poliţiştilor, finalizată
Poliţiştii au terminat verificările încă de ieri iar ancheta a fost preluată de procurori. “Ancheta poliţiştilor s-a desfăşurat sub coordonarea procurorului de caz iar referatul cu cele constatate a fost înaintat acestuia pentru continuarea cercetărilor", a specificat anchetatorul.
Astăzi, deţinutul urmează să fie audiat. Procurorul urmează să stabilească dacă este vreo legătură între deţinut şi ameninţările primite telefonic de magistrat în noptea de 5 spre 6 iulie, chiar înainte de dezbaterea Curţii Consituţionale privitoare la cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.
Totodată, este verificată şi posibila implicare în acest scandal a doi poliţişti. Unul este de la IPJ Olt – Valentin Ion Ruxăndoiu. Cel de al doilea, susţin procurorii, este de la Poliţia Capitalei. Cei doi au accesat, în noaptea de 6 spre 7 iulie şi, respectiv, pe 7 iulie, baza de date a Ministerului Administraţiei şi Internelor în căutarea datelor personale ale judecătoarei Aspazia Cojocaru.
CITIŢI ŞI:

  • Judecătoare de la CCR, ameninţată cu moartea de un criminal şi de doi poliţişti
  • H. Dumbravă despre ameninţarea unui judecător al CCR: “Parchetul trebuie să facă verificări urgente”
  • Cea MAI GRAVĂ acuzaţie de la începutul crizei politice: Judecătoarea CCR Aspazia Cojocaru a fost ameninţată