Maria Jantovan lucrează de şapte ani ca vânzător de fructe şi legume la Piaţa Centrală din Chişinău. Ideea de a crea această "seră" i-a venit acum trei ani, când temperaturile de afară erau cu mult mai scăzute decât acestea.
"Două ierni am muncit în pierdere. Totul îngheţa, şi cartofii, şi ceapa, doar varza este mai rezistentă, în rest, seara aruncam jumătate din produse. Soţul meu a venit cu această idee, care este una foarte reuşită. Pot să mă laud că eu am fost prima care a confecţionat această cuşculiţă, numai că nu mi-am patentat invenţia, poate câştigam un premiu", glumeşte Maria Jantovan.
O altă vânzătoare, aceeaşi situaţie. Vera Teleu spune că este nevoită să lucreze şi pe acest timp, deoarece nu are altă sursă de întreţinere.
"Până a face această seră, înveleam produsele cu polietilenă, dar tot îngheţau. Vitrina aceasta e micuţă, aducem puţine produse de la depozit, deoarece şi în ea îngheaţă, chiar dacă punem lumânările. La minus 20 de grade nu rezistă, nici noi nu suportăm mult timp", a afirmat comercianta.
Cei mai impresionaţi au rămas cumpărătorii, care spun că aleg să cumpere produsele de la vânzătorii care au aceste acvarii, deoarece în ele legumele nu îngheaţă.
"Anul trecut am cumpărat cartofi direct de pe tarabă, iar când am ajuns acasă, cu stupoare am văzut că toţi erau îngheţaţi şi i-am aruncat. Din aceste cuşculiţe fructele nu-s îngheţate şi merită să le cumpărăm", spune o cumpărătoare, Victoria Dimineţ.
"Prima dată am văzut aşa ceva anul trecut. Am rămas impresionată. Nu cred că aceste invenţii, cum le numiţi dvs., aduc mai mulţi cumpărători. Am văzut şi în ele multe legume îngheţate, credeţi că lumânările au aşa putere de încălzire?", ne-a spus Veaceslav Chilianu.
Piaţa intră în hibernare
Aşa ori altfel, vânzătorii spun că iarna nu-i ca vara, iar în unele zile vând produse de doar 50 de lei. "Ce folos că am făcut aceste vitrine, că nu avem cumpărători? Stăm de la opt dimineaţa până la patru şi strângem în oase tot frigul din piaţă. Nu avem altă ieşire din situaţie, trebuie să ne întreţinem cumva", spune Anastasia Radovscaia.
"Temperaturile de acuma sunt încă suportabile, dar cum vor scădea sub minus 10 grade, nu cred că voi mai ieşi să vând. Atunci nici cumpărători nu sunt şi produsele îngheaţă foarte uşor. Asta e viaţa de vânzător, o zi câştigi, alta pierzi", spune Maria Afanas.