Un moldovean ce se află în Italia a primit o amendă de 15 milioane de euro şi o pedeapsă de un an şi patru luni de închisoare pentru contrabandă de ţigări în proporţii deosebit de mari. Presa italiana l-a numit "super–traficant", amenda fiind şi un record absolut în Italia.
Cel care i-a aplicat pedeapsa a fost judecătorul italian Angelo Mascolo din regiunea Treviso. Bărbatul de 43 de ani a fost arestat de către poliţia din Treviso în luna mai, când a fost capturat cu o imensă cantitate de ţigări. Moldoveanul aducea ţigările din Ucraina în Italia, cu destinaţia Treviso. Atunci, acesta a fost prins cu peste cinci tone de ţigări. Într-un microbuz marca Fiat Ducato special reutilat, el transporta 288 de panouri umplute cu 24.000 de cartuşe de ţigări Marlboro şi Chesterfield. Dacă ar fi ajuns pe piaţă, ţigările ar fi fost vândute cu un milion şi 200 de mii de euro. Această evaziune fiscală maximă l-a costat pe moldovean o amendă pe măsură, de 15 milioane de euro.
Făcea parte dintr-o reţea internaţională
Poliţa italiană a numit această operaţiune "blonde îngheţate", deoarece tutunul a fost ascuns în interiorul panourilor de izolaţie utilizate în camere frigorifice. Poliţia italiană a stabilit că bărbatul făcea parte dintr-o reţea internaţională de contrabandişti, iar anterior l-a căutat pentru o altă infracţiune similară. Prin prinderea în flagrant a moldoveanului, a fost deconspirată organizaţia internaţională dedicată importului de contrabandă de ţigări contrafăcute din Ucraina, Moldova, Slovenia şi Italia.
În luna mai, moldoveanul reuşise să scape ca prin urechile acului de poliţia italiană, întorcându-se în ţară. Dar de această dată, bărbatul nu a mai fost atât de norocos. Când s-a întors în Italia, poliţia italiană l-a reţinut imediat. "Greu de imaginat modul în care poţi plăti această sumă, dar amenda maximă luată de traficantul din Moldova, de 15 milioane de euro, este probabil un record. Este acceptabil, luând în calcul că un gram de tutun trecut prin contrabandă peste vamă se amendează cu 5 euro", notează "Corriere del Veneto" din Italia.

Te-ar putea interesa și: