Oamenii ar putea primi pensii pe bună dreptate, pentru munca depusă şi nu pentru funcţia pe care au ocupat-o. Prin reformarea sistemului de pensii, propusă de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, se urmăreşte calcularea pensiei în baza datelor despre contribuţii şi nu a certificatelor de salariu, care nu întotdeauna reflectă situaţia reală. De asemenea, se propune lichidarea treptată a facilităţilor la stabilirea şi calcularea pensiilor.
"Când omul a atins vârsta de pensionare, nu este corect să ne concentrăm asupra faptului cât de importantă a fost funcţia pe care a ocupat-o. Cel care a crescut şi a copt pâinea sau cel care ne-a îngrijit şi ne-a educat copiii este la fel de important ca şi cel care a făcut dreptate. Altele trebuie să fie criteriile care ar determina dreptul şi mărimea pensiei şi ele sunt indicate în legislaţia ce reglementează acest subiect", a spus ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga.
Majoritatea pensionarilor trăiesc la limita sărăciei
Valentina Buliga a apreciat că majoritatea pensionarilor trăiesc la limita sărăciei şi apelează la ajutorul rudelor pentru a-şi putea plăti facturile la întreţinere. Ministrul a subliniat că vina nu este a oamenilor care au muncit o viaţă. Ei au meritat să aibă o pensie decentă, însă salariile mici de cândva au influenţat sumele contribuţiilor sociale. Valentina Buliga a mai spus că, deşi astăzi salariile sunt mai mari, nu există garanţia că toţi angajaţii vor avea o pensie decentă, iar aceasta din cauza salariilor achitate în plic şi eschivarea achitării contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale. Povara asigurării cu pensii cade pe umerii angajaţilor oneşti.
"Vom muri până se va face dreptate"
Oamenii de rând sunt însă dezamăgiţi de pensiile pe care le au sau pe care ar urma să le primească. "Intenţia lor este bună, doar că nu ştim când va fi pusă în aplicare. Cu pensia de la noi mori de foame. Ce poţi să faci cu 800 de lei? Toată speranţa este la copiii noştri", afirmă Valentina din Chişinău. Cei care deja primesc o pensie, spun că nu mai speră să-i prindă schimbările. "Am 68 de ani şi lucrez, pentru că pensia nu-mi ajunge de nimic. Până vor face ei dreptate, vom muri cu toţii. Oamenii la noi sunt lăsaţi la urmă", spune Ion D., pensionar.
Bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2014 înregistrează un deficit de 120 de milioane de lei, însă autorităţile dau asigurări că acest lucru nu va afecta achitarea la timp a pensiilor şi indexarea acestora. În Republica Moldova sunt 655,4 mii de pensionari şi 805 mii de contribuabili.

Te-ar putea interesa și: