Evenimentul Zilei > Social > EVZ CHIŞINĂU. Eugen Doga, supărat pe organizatorii Olimpiadei de la Soci. Valsul „Blânda şi tandra mea fiară” a fost mutilat
EVZ CHIŞINĂU. Eugen Doga, supărat pe organizatorii Olimpiadei de la Soci. Valsul „Blânda şi tandra mea fiară” a fost mutilat

EVZ CHIŞINĂU. Eugen Doga, supărat pe organizatorii Olimpiadei de la Soci. Valsul „Blânda şi tandra mea fiară” a fost mutilat

Vinerea trecută, la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci, a răsunat celebrul vals al maestrului Eugen Doga, "Blânda şi tandra mea fiară". Ghinionul însă e că melodia a fost trunchiată, aşa cum au dorit organizatorii, fără acordul autorului. Eugen Doga s-a supărat că i-au fost încălcate drepturile de autor şi nici măcar nu a fost anunţat înaintea evenimentului că îi va fi folosită muzica.

Dansatorii valsau pe muzica lui Eugen Doga, iar acesta nu putea să o asculte în timp ce se uita la televizor, la cât de urât îi suna. Imediat, Eugen Doga a postat pe un site de socializare un text prin care îşi manifestă indignarea faţă de acţiunile organizatorilor Jocurilor Olimpice de la Soci. El susţine că piesa "Blânda şi tandra mea fiară" i-a fost modificată şi, desigur, nu în bine. "Mă bucur că muzica mea a răsunat din nou, după Olimpiada din ’80, la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci. Dar cum şi-au permis să mutileze lucrarea când autorul este încă în viaţă? Nu am fost anunţat că cineva îmi va prelucra compoziţia şi nici nu am fost invitat la înregistrare", a scris Eugen Doga.
"M-am simţit trădat, umilit şi batjocorit"

Autorul spune că prin acest gest s-a simţit "trădat, umilit şi batjocorit". "Pentru ce?", se întreabă compozitorul, şi-au permis organizatorii să se comporte în acest fel cu autorii melodiilor. "În viaţa mea nu m-am folosit de niciun serviciu în domeniul aranjamentului. Mai mult, eu însumi le alcătuiam altora muzica. Eu mi-am pierdut faţa în acest aranjament. Valsul avea acea recunoştinţă anume datorită aranjamentului cu corul şi cu o corectă dramaturgie. Păcat că s-a procedat aşa", spune Eugen Doga.
Este pentru prima dată în viaţa compozitorului când i s-au încălcat drepturile de autor. "Data viitoare nu o să mai fie, pentru că aşa ceva ţi se poate întâmpla doar o dată în viaţă", încheie autorul. </aranjament></prelucra>
Nu se va judeca, pentru că nu are cu cine

Compozitorul a fost sfătuit să-i dea în judecată pe organizatori, însă acesta nu a dorit să recurgă la această metodă. "Să mă judec cu Putin, ce să fac? După ce a ascultat toată lumea?! Ce sens are acum să caut vinovatul. Eu nu am când să mă lupt, eu trebuie să lucrez în continuare, mi-a rămas atât de puţin timp", adaugă maestrul. Potrivit avocatei Viorica Grecu, care este şi juristul lui Eugen Doga, maestrul este supărat şi nu vrea să se judece cu nimeni.
"Singurul lucru pe care şi l-ar fi dorit maestrul era să fie anunţat şi să fie invitat să facă singur aranjamentul. Şi credeţi-mă că avea să facă totul gratis. El ţine foarte mult la opera sa şi consideră importante drepturile de autor, măcar atât atâta timp cât este compozitorul în viaţă", spune Viorica Grecu, jurista lui Eugen Doga. Acesta consideră că organizatorii Jocurilor Olimpice de iarnă, care este şi cea mai scumpă olimpiadă din istorie, au făcut o mare greşeală că nu au încheiat contracte cu autorii.
Alţi interpreţi sunt la fel de supăraţi
Pe lângă Eugen Doga au mai rămas nemulţumiţi şi alţi autori din cauza mutilării melodiilor. Una dintre acestea este renumita cântăreaţă rusă Zamfira. Aceasta a scris o scrisoare pe adresa directorului postului public rus de televiziune, Konstantin Ernst, care a regizat scenariul pentru Jocurile Olimpice de la Soci. "Primul canal a ignorat orice posibilitate de a încheia contrate cu autorii şi a utilizat melodia mea fără acceptul meu. Este o încălcare directă a drepturilor de autor. Deschiderea a fost frumoasă, dar iată cu muzica s-a procedat urât", a scris Zamfira pe site-ul ei.
3 miliarde de telespectatori au urmărit deschiderea Jocurilor Olimpice
"Pentru mine, era important ca valsul să fie interpretat corect".
Eugen Doga, compozitor

Eugen Doga, cunoscut peste tot în lume
Eugen Doga este un renumit compozitor moldovean, autorul muzicii mai multor filme, romanţe, piese instrumentale. Domeniul în care se afirmă cu vigoare şi care îi aduce notorietatea internaţională este arta componistică. Este unul dintre cei mai renumiţi compozitori de muzică pentru film din spaţiul sovietic şi post-sovietic. În 1973, cu piesa sa "Oraşul meu", Eugen Doga a lansat-o ca interpretă de estradă pe Sofia Rotaru. Anul 2007 a fost declarat de autorităţile Republicii Moldova drept "Anul Eugen Doga".