Marţi seara, la postul vamal la Cahul-Oancea au fost oprite pentru un control amănunţi două maşini în care se aflau câte doi moldoveni, care intenţionau să introducă în ţară aproximativ 13 kilograme de aur, peste 600 de grame de argint, 350 de pietre preţioase şi peste 700 de monede antice, însoţite de două statuete istorice.
Valoarea materialelor este de peste 10 milioane de lei, întrucât un gram de aur costă pe piaţă aproximativ 700 de lei. „Acestea sunt cele mai mari capturi din ultimii 15 ani din istoria Serviciului Vamal, dar şi a Republicii Moldova. Ambele tentative au fost făcute prin intermediul coletelor, ceea ce era şi de aşteptat, întrucât în ultimul timp s-au cam înteţit cazurile de introducere ilegală a mărfurilor prin intermediul coletelor”, spune Alina Șargu, ofiţerul de presă de la Serviciul Vamal.
Cele două maşini au fost reţinute la o distanţă de două ore. În prima au fost depistate 727 de mondene și două statuete. Conform specialiştilor, această colecţie bogată este un tezaur care reprezintă diferite state antice precum Grecia Antică, Roma Antică. Au fost depistate şi monede din Imperiul Bizantin. „Ele datează din perioada sec. IV î. Hr – sec. II d. Hr. Sunt făcute atât din bronz, cât şi din argint. Este o colecţie de monede foarte rară şi unică. Valoarea lor, în funcţie de monedă, este de la 50 la 1.500 de dolari, unele ajungând şi până la 10.000 de euro”, spune Veaceslav Dionisie, şeful Direcţiei urmărire penală din cadrul Serviciului Vamal.
În afară de monede, au fost depistate două statui antice, originale, care datează din sec. I d. Hr. Valoarea lor nu este cunoscută, dar, potrivit specialiştilor, ele nu au preţ. Acestea urmează să fie supuse unor expertize amănunţite cu concursul experţilor de la Muzeul de Artă.
Aur în valoare de 10 milioane de lei
În cea de-a doua maşină a fost depistat aurul. „Circa 40 de pachete de aur, ambalate cu hârtie şi lipici, erau ascunse în caroseria maşinii. În interior s-au depistat articole în formă de brăţări. Ambele unităţi de transport se deplasau din Turcia spre Republica Moldova şi erau destinate transportării coletelor”, adaugă Veaceslav Dionisie.
Pe majoritatea pachetelor erau scrise nume precum Maşa, Rita Kirov, Saşa, iar poliţia nu exclude faptul că aceştia urmau să transporte o parte din mărfuri în Ucraina, în Rusia şi în alte ţări. Mai mult, aceştia ar putea face parte dintr-o reţea internaţională de contrabandă cu aur. Cele patru persoane au fost reţinute pentru 72 de ore.
Poliţia urmează să stabilească provenienţa bijuteriilor şi a obiectelor de anticariat. Acum, poliţia anunţă că regulile de control vor fi cu mult mai dure.
„În acest sens, serviciul Vamal va amplifica controalele. Iar perioada cu cel mai înalt risc este anume pe timp de iarnă. Transportatorii deja sunt verificaţi mai minuţios”, spune Valeriu Cozarev, şeful Direcţiei analiza riscurilor de la Serviciul Vamal.

Te-ar putea interesa și: