Evenimentul Zilei > Actualitate > Eusébio: „Ce fotbalist era Dobrin! A fost excepţional!”
Eusébio: „Ce fotbalist era Dobrin! A fost excepţional!”

Eusébio: „Ce fotbalist era Dobrin! A fost excepţional!”

Legendarul atacant portughez şi-a amintit de duelurile cu "Gâscanul", din preliminariile Campionatului Mondial din 1970, şi crede că fotbaliştii din ziua de astăzi nu mai evoluează cu inima.

Eusébio da Silva Ferreira este considerat cel mai mare fotbalist portughez al tuturor timpurilor.
Născut în Mozambic, pe 25 ianuarie 1942, Eusébio e ambasadorul echipei Benfica Lisabona şi al naţionalei Portugaliei în lume.
Prezenţa lui la orice acţiune a clubului lusitan sau a Federaţiei Portugheze de Fotbal dă greutate şi renaşte amintiri.
Eusébio reprezintă o legendă pentru portughezi, care se înghesuie să-i strângă mâna, să-i solicite un autograf sau să se fotografieze cu el.
Tratat ca un împărat
Lângă hotelul "Corinthia" din Lisabona, acolo unde au fost cazaţi fotbaliştii echipei Oţelul Galaţi (n.r. – formaţie învinsă miercuri seară, scor 0-1, de Benfica, în Liga Campionilor) se află un restaurant select, unde marele Eusébio vine ca la el acasă.
Are permanent o masă rezervată şi este înconjurat de admiratori. Aici l-a întâlnit trimisul EVZ la meciul de pe "Da Luz". Eusébio e un tip fabulos, prietenos, conştient de valoarea sa.
Ţine ca la ochii din cap la Benfica, formaţia pentru care a evoluat timp de un deceniu şi jumătate, între 1960 şi 1975. Tocmai de aceea acceptă bucuros să fie "mascota" echipei cu care a cucerit de două ori Cupa Campionilor Europeni.
"Perla Mozambicului" oftează atunci când vorbeşte de "numărul 9" de la naţionala Portugaliei, pe care l-a purtat în 64 de meciuri.
"Ultimii atacanţi adevăraţi la naţionala Portugaliei au fost Nuno Gomes şi Pedro Pauleta. Antrenorii sunt de vină, fiindcă nu au încredere în jucătorii tineri", acuză Eusébio.
"Ce mai face Hagi?"
Sare de la una la alta. Îi place să vorbească, să fie în atenţia tuturor, dar este şi foarte curios. "Ce mai face Hagi?", întreabă vizibil interesat. "Are o şcoală de fotbal? Are echipă? Frumos!".
După care îl laudă pe cel considerat cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor:"Hagi a fost unul dintre cei mai tehnici jucători din fotbalul european". "Îmi amintesc de un mare jucător al vostru, am uitat însă cum îl cheamă. Am jucat contra lui în preliminariile pentru Cupa Mondială din 1970", continuă să se însenineze portughezul. "Dobrin", i se şopteşte.
"Aşa, Dobrin. Ce fotbalist! A fost excepţional! Am auzit că a murit. Îmi pare rău", mai zice Eusébio, care cunoaşte şi alte nume uriaşe ale sportului românesc.
"O ştiu pe Nadia Comăneci. Ultima oară am văzut-o la o conferinţă. Ilie Năstase? E prietenul meu. Un tip simpatic. Am jucat tenis cu el", povesteşte fostul câştigător al "Balonului de Aur" (1965). Ambasadorul Benficăi şi al naţionalei Portugaliei zice că fotbaliştii din ziua de azi nu mai evoluează aşa cum el şi cei din generaţia lui o făceau odinioară.
"Nu se mai aleargă cu inima. Pe vremea mea, aşa se juca. Acum, jucătorii nu înţeleg ce înseamnă să joci pentru Benfica, pentru altă echipă, pentru naţională", suspină golgheterul Cupei Mondiale din 1966.
Apoi, încet, bătrânul "vultur" se scuză şi se ridică. Benfica tocmai a trimis o maşină să-l ia. E chemat, probabil, la o altă acţiune oficială a clubului. Nici nu mai contează care anume. El continuă să "joace" cu inima.
Citiţi şi:

  • EXCLUSIV: Gălăţenii au stat la masă cu marele Eusebio. Marius Stan e, oficial, „socios” Benfica 
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: