Evenimentul Zilei > Actualitate > Europarlamentar UDMR: „Am exportat la Strasbourg dezbaterea politică de un jos nivel din ţară”
Europarlamentar UDMR: „Am exportat la Strasbourg dezbaterea politică de un jos nivel din ţară”

Europarlamentar UDMR: „Am exportat la Strasbourg dezbaterea politică de un jos nivel din ţară”

"A fost o dezbatere de la care toata lumea a plecat cu exact aceeasi opinie cu care a venit", a rezumat europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler dezbaterea de ieri, din Parlamentul European, pe tema situaţiei din România.

"A fost o dezbatere care a semănat cu alte două dezbateri din PE, şi anume cu cea legată de situaţia politică din Ungaria, în urma cu un an de zile, şi cea legată de libertatea presei în Italia în perioada Guvernului Berlusconi. Nu fac comparaţia între situaţii, ci între dezbateri. A fost o dezbatere de la care toată lumea a plecat cu exact aceeaşi opinie cu care a venit", a rezumat Iuliu Winkler, pentru ziare.com.
"Mi s-a părut că într-adevăr am exportat la Strasbourg dezbaterea politică de un jos nivel din ţară. Nu spun însă că problemele pe fond nu sunt extraordinar de importante, pentru că sunt foarte importante, însă maniera de a face politica acasă este puţin diferită de maniera în care se face politică în Europa. Scindarea, divizarea totală a societăţii acasă, pentru că eu cred că asta s-a întâmplat în România – s-a divizat societatea, pur şi simplu, între adversarii sau oponenţii preşedintelui Traian Băsescu şi suporterii preşedintelui, într-un mod prea puţin raţional – este greu de îmbrăcat într-o haină europeană", a mai declarat acesta.

Europarlamentarul UDMR a prezentat şi punctul de vedere al Comisiei Europene, care a fost exprimat la începutul şi la finalul dezbaterii. Spre deosebire de ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, care a înţeles că Viviane Reding, Comisarul European pe Justiţie, ar fi început să regrete criticile la adresa României, Winkler are altă interpretare. "Doamna comisar Viviane Reding, care este şi vicepreşedintele Comisiei Europene, a prezentat poziţia Comisiei şi a spus la început că am asistat la o încercare de lovitură de stat parlamentară în România, iar în final, în concluziile dezbaterilor, s-a referit la România ca la o ţară aflată în pericol de a deveni sau a aluneca în statutul de ţară bananieră în Europa dacă nu se iau măsurile cât mai rapid pentru a se reinstaura respectul faţă de statul de drept", a explicat el.
CITIŢI ŞI:

  • Ce a înţeles Dan Şova din discursul lui Viviane Reding: "Sunt convins că regretă că a avut o poziţie mai aspră"
  • Scandalul românesc a inflamat Parlamentul European
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News