Eterna "surpriză" a iernii româneşti: ninge în ianuarie! Românii se aruncă cu capul în nămeţi din grabă sau prostie

Eterna "surpriză" a iernii româneşti: ninge în ianuarie! Românii se aruncă cu capul în nămeţi din grabă sau prostie

Deşi autorităţile nu au încetat să anunţe înrăutăţirea vremii, mii de români au plecat la drum.

Într-o maşină, între Adunaţii Copăceni şi Călugăreni, în judeţul Giurgiu, au fost descoperiţi un bărbat mort şi o femeie în stare foarte gravă. Ambele persoane aveau degerături, iar maşina era acoperită de zăpadă şi se vedea doar antena.

Sudul României a fost acoperit de zăpadă şi măturat de viscol.

"Şoc": Viscoleşte în toiul iernii!

Ne puteți urmări și pe Google News

Până la urmă, nimic surprinzător pentru luna ianuarie. Oricâte breaking news-uri ar fi la televiziunile de ştiri, totuşi suntem în toiul iernii. Pe lângă cei care au avut treburi urgente de rezolvat şi nu puteau să le amâne, au fost şi foarte mulţi care au ignorat prognoza meteorologilor, care au anunţat insistent că se instalează viscolul şi ninsoarea.

În jur de 800 de maşini au fost blocate pe drumuri. O fetiţă din Gălbinaşi, Călăraşi, a născut asistată de medici prin telefon. Elicopterul nu a putut să efectueze intervenţia din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Mama şi copilul sunt sănătoşi.

Echipajele Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmeria şi medicii de pe ambulanţe din sudul ţării sunt în alertă continuă de două zile şi încearcă să-i scoată din zăpadă pe cei care au rămas blocaţi pe drumuri. Ieri, în operaţiunile de salvare a intervenit şi Armata.

"M-au uimit unii şoferi"

Pentru Cristian, drumul Cluj - Bucureşti, care de obicei era de şase ore a fost de 15 ore. La fiecare oră a coborât să-şi curăţe geamurile.

"Era înfiorător de frig şi era greu şi să te ţii pe picioare. Îngheţai instant când coborai", spune tânărul, blocat pe A1.

A fost salvat spre miezul nopţii, când utilajele de deszăpezire au ajuns în dreptul său.

Cât timp a stat înzăpezit în coloană cu alte maşini spune că l-a şocat atitudinea unor şoferi. "O maşină mai mare intrase puternic în zăpadă şi nu mai putea ieşi. Am încercat, cu un alt bărbat, să o împingem, iar restul şoferilor stăteau în maşini şi se uitau la noi. Dacă împingeam zece bărbaţi, am fi reuşit să rezolvăm problema", povesteşte Cristi. DERAPAJE. Câteva mașini au intrat în șanțuri FOTO: MIHAI ȘOICA

Povestea trenului deraiat

Din cauza vremii, trenul dinspre Constanţa spre Bucureşti a deraiat în apropiere de localitatea Fundulea. Pasagerii au aşteptat aproximativ o oră şi jumătate până au fost preluaţi de o altă garnitură a CFR.

"Dom’le, era zonă arctică acolo, în mare albă", declara, la sosirea în Gara de Nord, conductorul trenului care i-a adus pe oameni la destinaţie.

Domnul Ilie e stabilit de vreo 20 de ani în Africa de Sud şi a venit în vizită acasă, la Constanţa. Ieri seară, după ce a avut păţania de la Fundulea, a plecat din nou la drum spre Moscova, tot cu trenul.

Nea Vasile Gavriloiu a plecat din Piatra Olt şi merge cu trenul continuu de mai bine de 24 de ore. Trebuie să ajungă la Constanţa, la o înmormântare. A plecat ieri dimineaţă spre mare, numai că, din cauza problemelor, s-a întors cu trenul în Bucureşti şi pleacă spre Constanţa prin Buzău.

DRUM LUNG. Nea Vasile merge de două zile cu trenul FOTO: VLAD STĂNESCU

"Asta-i viaţa. Natura o folosim şi e singurul lucru pe care nu l-au putut modifica nici comuniştii şi nici capitaliştii", cugetă nea Vasile lânga scara trenului, aşteptând fluierul naşului.

TOTUL A ÎNCEPUT DE LA "IARNA NU-I CA VARA"

Nămeţii provoacă dispute

În zecile de ani în care ninsorile au creat probleme în Capitală, iar zăpada ne luase întotdeauna "pe nepregătite", primarii au avut întotdeauna scuzele la ei.

2001. Traian Băsescu, primarul general, este surprins "nepregătit" în faţa primei zăpezi. "Iarna nu-i ca vara!", a declarat, în acea iarnă, primarul de atunci al Capitalei.

2008. Ninsorile au venit de Revelion. Ziarele din acea perioadă scriau că primarul de atunci, Adriean Videanu, "deszăpezeşte Capitala din Dubai".

2010. "Eu sunt rupt de oboseală. Am fost pe stradă toată noaptea. Şi, sincer, n-am văzut asfaltul nici în sectorul 6, nici în sectorul 3. Se iau doar de mine şi de sectorul 5 pentru că, probabil, este la modă, nu ştiu", declara Marian Vanghelie, după ce a fost pus la colţ că a rămas în urmă cu deszăpezirea. (Ionela Săvescu)

ÎN BOTOŞANI

De foame, lupii dau târcoale satelor

Localnicii din Truşeşti şi Ionăşeşti, judeţul Botoşani, au sesizat autorităţile că mai mulţi lupi au fost văzuţi în zonă. Animalele vin în sate să caute hrană.

Reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Botoşani monitorizeză situaţia, un astfel de fenomen nefiind semnalat în judeţ din 1960.

ROMÂNIA SUB NĂMEȚI:

  • Zboruri anulate sau cu întârzieri de zeci de minute. VEZI ce curse aeriene sunt AFECTATE
  • Viscolul a închis accesul spre Dobrogea
  • EXCLUSIV EVZ: Mărturia unui tânăr blocat de nămeţi pe A1: "Eram prizonier în maşină, era înfiorător de frig, la 112 nu răspundea nimeni"
  • Povestea călătorului blocat în trenul groazei: ”M-am simțit ca pe Titanic atunci când ne-am lovit de sloiul de gheață”
  • Viscolul a blocat granița dintre România și Bulgaria. 400 de tiruri, în zăpadă
  • MDRT: Mese şi băuturi calde gratuite, dar şi adăpost la unitățile de cazare pentru cei înzăpeziți
  • EXCLUSIV EVZ. Primarul Sorin Oprescu a trântit ușa în față oamenilor străzii. Un adăpost cu 250 de locuri, deschis doar pe hârtie
  • O fetiță de 13 ani a născut asistată de medici prin telefon
  • Nămeții provoacă dispute. Totul a început de la „Iarna nu-i ca vara”, de Traian Băsescu
  • Autoritățile, vinovate moral pentru victimele zăpezii. Se cunosc din 1990 drumurile care se înzăpezesc. Nu s-au luat măsuri
  • BILANȚ: Aproape 2.000 de persoane și 800 de mașini sunt blocate în nămeți. SITUAȚIA JUDEȚ CU JUDEȚ
  • Ghid de prim ajutor dacă rămâneți blocați în nămeţi
  • Cum să circuli în siguranţă pe ninsoare şi viscol
  • În ce an s-a înregistrat cea mai grea iarnă din Bucureşti şi câţi metri aveau nămeţii GALERIE FOTO
  • După ninsoare, urmează frig de crapă pietrele. Cum va fi vremea până duminică