Evenimentul Zilei > Actualitate > Eşti un fan al FILMELOR HORROR? Atunci trebuie să ştii ASTA
Eşti un fan al FILMELOR HORROR? Atunci trebuie să ştii ASTA

Eşti un fan al FILMELOR HORROR? Atunci trebuie să ştii ASTA

Cercetătorii olandezi au decoperit că abuzul de filme horror poate să provoace tulburări ale circulaţiei sangvine şi, în special, o coagulare anormală a sângelui.

Cercetătorii de la Universitatea Leiden din Olanda au ajuns la această concluzie în urma unui studiu efectuat pe 24 de voluntari. Aceştia au fost împărţiţi în două grupuri. Primul grup a vizionat "Insidious", un film SF horror lansat în 2010, în timp ce al doilea grup a urmărit "A year in champagne", un documentar despre metodele de fabricare a şampaniei, realizat în 2015.

Tinerii au fost supuşi unei racolări de sânge înainte de a vizona filmele şi după. Totodată le-a fost interzis să fumeze sau că consume alcool pe durata experimentului.

Rezultatele experimentului au fost următoarele: 57% dintre voluntarii care au vizionat filmul horror "Insidious" au prezentat concentraţii anormal de ridicate ale factorului VIII (factor antihemofilic A), o proteină prezentă în plasma sagnvină şi care participă la procesul de coagulare. Odată cu creşterea cantităţii proteinei din organism se măreşte şi riscul de producere a cheagurilor, care pot să împiedice circulaţia sangvină şi să declanşeze astfel trombozele venoase, informează site-ul topsante.fr, citat de Mediafax.

Studiul cercetătorilor olandezi a fost publicat în revista  British Medical Journal.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.