Expert anticorupţie: "Este o lovitură de stat dată de jurişti!"

Expert anticorupţie: "Este o lovitură de stat dată de jurişti!"

Ordonanţele date de Guvernul Ponta în ultimele zile încalcă grosolan Constituţia.

Expertul anticorupţie Laura Ştefan ne-a declarat că, în acest moment, asistăm la o lovitură de stat dată de jurişti, de avocaţi. "Nu avem tancuri pe străzi, nu avem mineri. Se încalcă în mod grosolan Constituţia. Un exemplu este Ordonanţa neconstituţională prin care Guvernul limitează puterea Curţii Constituţionale (CCR), care nu poate fi atacată la CCR pentru că s-a dat o altă ordonanţă, din nou neconstituţională, prin care a fost schimbat Avocatul Poporului", susţine apăsat Laura Ştefan. Ea este expert anticorupţie în cadrul organizaţiei neguvernamentale Expert Forum. Potrivit acesteia, în acest moment sunt puse în discuţie toate regulile constituţionale şi criteriile democratice care au stat la baza modernizării României în ultimii 20 de ani. "Termenul de doar 24 de ore acordat Curţii Constituţionale pentru a se pronunţa cu privire la suspendarea preşedintelui este o dovadă în plus că asistăm la o farsă", a ţinut să precizeze expertul anticorupţie. Mai multe organizaţii neguvernamentale din România i-au trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în care vorbesc despre un atac concertat la adresa democraţiei şi a statului de drept din România. "Această scrisoare vorbeşte despre abuzurile pe care le-am constatat în ultima perioadă, după ce USL a venit la guvernare, dar mai ales în ultimele câteva săptămâni. Vorbim despre ameninţările la adresa CCR şi a judecătorilor ei", a explicat Laura Ştefan. "Am repetat că primul ministru încalcă deciziile CCR şi am dat exemplul participării la Consiliul European a primului ministru, deşi Curtea Constituţională stabilise în mod clar că această prerogativă aparţine preşedintelui României", a mai ţinut să arate ce au scris ONG-urile lui Jose Manuel Barroso. "În acest moment sunt puse în discuţie toate regulile constituţionale şi criteriile democratice care au stat la baza modernizării României în ultimii 20 de ani" Citiţi şi:

  • Aceasta e greşeala fatală din PLANUL USL de preluare a puterii: CCR nu putea fi amputată prin Ordonanţă de Urgenţă
  • Ce spune Ambasada Germaniei la Bucureşti despre situaţia politică "tumultoasă" din România
  • Traian Băsescu, în Parlament, la citirea cererii de suspendare a sa: Premierul pe care l-aţi furnizat este cunoscut în Europa ca "premierul copy-paste"
  • Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie, îl face praf pe Ponta: "Nu vrea să renunţe la putere. Se agaţă disperat de scaun"
  • USL are mai multe victorii la Curtea Constituţională decât PDL
  • Preşedintele, demis de majoritatea celor care vin la vot. Legea referendumului, modificată prin ordonanţă de urgenţă