Evenimentul Zilei > International > Erupția vulcanului din La Palma îi îngrozește pe locuitori. Orașe întregi au fost evacuate
Erupția vulcanului din La Palma îi îngrozește pe locuitori. Orașe întregi au fost evacuate

Erupția vulcanului din La Palma îi îngrozește pe locuitori. Orașe întregi au fost evacuate

Un vulcanul situat pe insula spaniolă La Palma a erupt, zilele trecute, după 50 de ani în care a dormit. Autorităţile din insula spaniolă La Palma au ordonat evacuarea oraşelor Tajuya, Tacande de Abajo şi partea din Tacande de Arriba care nu fusese deja evacuată. Specialiștii declară că erupțiile nu vor înceta prea curând.

Lacrimi și dezolare în La Palma. Erupția vulcanului a produs numerose drame, există și români afectați. Sute de familii își văd agoniseala de o viață distrusă de lava care nu poate fi oprită, iar autoritățile spaniole declară deja că reconstrucția va fi dificilă.

Serviciile de urgenţă  au anunțat vineri că autorităţile din insula spaniolă La Palma au ordonat evacuarea oraşelor Tajuya, Tacande de Abajo şi partea din Tacande de Arriba care nu fusese deja evacuată din cauza unei erupţii vulcanice.

Inițial locuitorilor li s-a cerut să rămână în casele lor

Autorităţile au ordonat iniţial locuitorilor acestor oraşe să rămână în case, dar s-a recurs la evacuare din cauza intensificării activităţii vulcanice, au spus sursele citate.

Pompierii din La Palma au primit ordin să se retragă din oraşul Todoque din cauza intensificării exploziilor vulcanice, potrivit unui mesaj postat vineri pe Twitter.

„Ne-am retras din zonă din cauza intensificării unor fenomene explozive şi a creşterii materialului piroclastic şi a cenuşei”, a scris pe Twitter serviciul de pompieri.

Ultima erupție a vulcanului a avut loc în 1971

Vulcanul împrăștie emisii de gaze, roci incandescente și fluxuri de lavă pe versantul muntelui. Specialiștii estimează că vor erupe 15 milioane de metri cubi de lavă. Ca urmare a acestui eveniment, mulți localnici au fost deja evacuați.

Erupția era oarecum așteptată, pentru că este o insula vulcanică, relativ tânără.

Vulcanul este situat în Parcul Național Cumbre Vieja, din sudul insulei. Înainte de erupție, s-a înregistrat o serie de cutremure cu magnitudinea de până la 3,8.

Prima erupție vulcanică înregistrată în La Palma a avut loc în 1430, iar ultima în 1971, când un bărbat a fost ucis după ce a încercat să facă fotografii în apropierea râurilor de lavă.

Ministrul Turismului din Spania a fost criticat după ce a spus, cu două zile în urmă, că erupția vulcanică devastatoare din insula La Palma (Insulele Canare) ar putea fi folosită pentru a atrage turiști în Insulele Canare.