”În cazul în care virusul continuă să se răspândească în cele trei ţări cele mai afectate, impactul său economic ar putea fi multiplicat de opt ori, provocând un şoc catastrofal în aceste ţări deja fragile”, se arată într-un raport al instituţiei, care menţionează de asemenea riscul unei crize alimentare.

”Impactul economic cel mai important al crizei nu rezultă din costurile sale directe (mortalitate, morbiditate, îngrijiri medicale, zile pierdute de muncă), ci dintr-o reacţie de panică alimentată de teama de îmbolnăvire”, a mai precizat Banca Mondială, potrivit Agerpres.

Acest ”factor teamă” a fost aproape în totalitate responsabil pentru impactul economic al precedentelor epidemii mondiale (SARS, febra H1N1, etc.), afirmă instituţia care a cerut comunităţii internaţionale să aloce ”câteva miliarde de dolari” pentru a opri răspândirea epidemiei.

Epidemia de Ebola a ucis peste 2.460 de persoane din cele 5.000 de cazuri de îmbolnăvire raportate, potrivit ultimului raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).