Enel vrea sa semneze azi pentru Electrica Muntenia Sud

Enel vrea sa semneze azi pentru Electrica Muntenia Sud

Enel are planuri mari in Romania.

Daca astazi va reusi semnarea contractului de privatizare pentru Electrica Muntenia Sud - dupa ce, saptamana trecuta, investitorii au fost intorsi din drum, grupul italian va detine aproximativ 23a din furnizarea energiei electrice catre consumatori.

Mai mult, potrivit planului de afaceri al companiei, Enel si-a propus sa obtina din ultima achizitie - Electrica Muntenia Sud - venituri totale de 1,4 miliarde de euro in urmatorii trei ani, relateaza Mediafax.

Cei mai multi bani sunt asteptati in al treilea an (500 de milioane de euro) si tot atunci vor fi realizate si cele mai mari investitii (100 de milioane de euro) care vor fi directionate spre calitatea serviciilor si in reducerea pierderilor din retea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru toata perioada, investitiile estimate de peninsulari se ridica la 220 de milioane de euro. Vestea buna pentru angajatii de la Electrica Muntenia este ca numarul acestora nu va suferi modificari mari si doar 30 de persoane vor fi disponibilizate in primul an, pana la atingerea cifrei de 2.000 de salariati.

Statul castiga din energie Enel va plati direct statului 394,8 milioane de euro pentru preluarea a 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud si va efectua o majorare de capital de 425,2 milioane de euro in urma careia va detine 67,5% din companie. Mai mult, Electrica poate obliga Enel sa-i cumpere actiunile ramase la Electrica Muntenia Sud, in fiecare al doilea semestru al anilor 2008-2011, la un pret cel putin egal cu cel de la privatizare.

O alta clauza contractuala stipuleaza ca Enel nu va putea vinde actiuni detinute la Electrica Muntenia in primii cinci ani de la privatizare, fara acordul Electrica, decat catre firmele afiliate.

Singurele tranzactii nerestrictionate vor putea fi facute cu BERD si International Finance Corporation, carora Enel le poate vinde pachete de cate 5% din actiuni. Enel mai detine in Romania Electrica Dobrogea si Electrica Banat, pe care le-a cumparat la pachet in 2004 si a platit 127,4 milioane euro.