Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ: Victor Ponta i-a retezat Antenele lui Crin Antonescu
EDITORIALUL EVZ: Victor Ponta i-a retezat Antenele lui Crin Antonescu

EDITORIALUL EVZ: Victor Ponta i-a retezat Antenele lui Crin Antonescu

Când Victor Ponta a declarat public că Dan Voiculescu este "singura vulnerabilitate a USL" foarte mulţi au crezut că este doar revolta izolată, a unui politician strivit de interesele greilor din partidul său, prin bunăvoinţa cărora a şi ajuns să-l conducă.

Puţini au fost, probabil, cei care şi-au închipuit că are o strategie bine pusă la punct de delimitare faţă de Dan Voiculescu. Şi mai puţini au fost cei care au crezut că şi-o va pune în aplicare. Sunt convins că nici Dan Voiculescu nu şi-a închipuit acest lucru. Mi-aduc aminte că, după declaraţia despre vulnerabilitatea USL, Victor Ponta a fost scos la tablă într-o emisiune a Gabrielei Vrânceanu- Firea ca un elev indisciplinat. După emisiunea cu pricina, Ponta n-a mai scos o vorbuliţă pe această temă. Această revoltă firavă capătă astăzi o greutate mult mai mare, în contextul tensiunilor generate de susţinerea lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei.
"Cârlanul tânăr fără minte", cum neinspirat l-a etichetat Ion Iliescu, se dovedeşte a fi un politician foarte abil. Potrivit unor informaţii publicate de "Evenimentul zilei", el a încurajat permanent poziţionarea Antenei 3 într-o zonă mult mai radicală decât Realitatea TV. O capcană care şi-a atins scopul. Nici astăzi, nici în campaniile electorale de anul viitor, Antena 3 nu va putea să se poziţioneze critic la adresa PSD- PNL şi să fie şi credibilă în acelaşi timp. Nu se va putea răsuci cu 180 de grade, nu va putea să întoarcă armele brusc, pentru a risca să se împuşte singură. O astfel de strategie ar arunca în aer credibilitatea câştigată în rândul publicului antibăsescian.
Un lucru este însă cert: televiziunea familiei Voiculescu nu va mai susţine candidaţii USL la fel de entuziast ca până acum. Nu cred că-i va mai susţine deloc. De altfel, ziarul "Adevărul" a publicat deja informaţia că Dan Voiculescu le-a transmis liberalilor că Antena 3 se va orienta către mediatizarea candidaţilor PC, iar imaginea candidaţilor USL "nu se va face pe gratis". Fără îndoială, unul dintre scopurile delimitării lui Victor Ponta de Dan Voiculescu este întărirea autorităţii sale în interiorul PSD. O strategie în trei paşi, care a presupus şi îndepărtarea lui Mircea Geoană, şi marginalizarea lui Marian Vanghelie în conducerea PSD Bucureşti. Primul pas i-a reuşit liderului social- democrat. Al doilea este un semieşec, din moment ce nu a găsit un politician suficient de puternic pentru a-i sufla lui Vanghelie şefia filialei din Capitală. Singura victorie a lui Ponta în faţa lui Vanghelie este desemnarea lui Miron Mitrea ca şef de campanie al PSD Bucureşti, pentru a-l supraveghea îndeaproape.
În ceea ce-l priveşte pe Dan Voiculescu însă, succesul este deplin. Pentru imaginea lui Victor Ponta şi nu numai. Dincolo de întărirea autorităţii personale, dincolo de a da satisfacţie baronilor social-democraţi, care nu sunt dispuşi să împartă roadele guvernării cu PC, marele câştig al lui Victor Ponta este dinamitarea relaţiei lui Crin Antonescu cu Dan Voiculescu, cei doi lideri ai Alianţei de Centru- Dreapta (ACD). Mi-e greu să cred că Dan Voiculescu va uita prea uşor nonşalanţa cu care Crin Antonescu îl flanca pe Sorin Oprescu la oficializarea parteneriatului cu USL, în timp ce conservatorii anunţau că susţin în Bucureşti candidatura lui Cristian Popescu Piedone. După acest episod, nu cred că Voiculescu mai are încredere că va fi numit preşedinte al Senatului, dacă Antonescu ajunge preşedintele României, aşa cum scrie în protocolul ACD.
Aş putea să bag mâna în foc că Antena 3 nu va mai găzdui talk-show-uri omagiale dedicate liderilor USL şi, în special, lui Crin Antonescu. Cred că nici Realitatea TV nu se va înghesui să-l invite în emisiuni pe preşedinte PNL la fel de des ca pe Victor Ponta, prietenul managerului Sebastian Ghiţă. Crin Antonescu mai are de pierdut într-o privinţă. De acum încolo el va fi perceput drept omul care a făcut pactul cu trecutul securist al lui Dan Voiculescu, în timp ce Victor Ponta va fi cel care l-a denunţat.

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News