Interimarul Crin Antonescu se doreşte preşedinte ales în toamnă, la anticipate, iar suspendatul Traian Băsescu vrea să-şi ducă până la capăt proiectul de europenizare a ţării, cu care speră să rămână în istorie. Antonescu l-a mandatat pe liberalul Eugen Nicolaescu să depună plângere penală la Parchet împotriva lui Traian Băsescu şi a altor lideri PDL. "15 au săvârşit fapte de denigrare şi de răspândire de informaţii false printr-o manipulare grosolană a opiniei publice, a organismelor europene şi internaţionale, a partenerilor interguvernamentali, a mediului public, a mass-media internaţională şi internă şi a personalităţilor europene cu privire la situaţia din România", a acuzat USL, legitimând parcă forţa de care dispune suspendatul preşedinte şi oamenii lui.
În replică, Traian Băsescu spune că vrea să explice la Parchet cum a fost dată lovitura de stat de către USL, conştient fiind că nu te poţi juca cu asemenea acuzaţii şi că doar rezultatul unei anchete poate fi legitim în faţa ţării şi a Occidentului.
Cred că verdictul dat într-un asemenea dosar penal (finalizat, în mod sigur, după referendum), cu un guvern USL la putere, va fi cel care ne va demonstra dacă instituţia procurorilor funcţionează idependent sau nu. Va fi ceva similar cu cercetarea şi verdictul în cazul plagiatului premierului Victor Ponta. "Organismele europene şi internaţionale", invocate de domnul Nicolaescu în plângerea de la Parchet, de un astfel de aspect sunt interesate – funcţionarea instituţiilor statului! Raportul pentru Justiţie al Comisiei Europene asta a subliniat, iar liderii europeni asta au vrut să transmită României când au cerut răspunsuri la 11 întrebări legate de ce se întâmplă aici şi când au spus că vor întocmi un nou raport până la sfârşitul anului.
Faptul că justiţia română a arestat sau cercetează în stare de libertate 20 de parlamentari şi politicieni din tot spectrul – PSD, PDL, PNL, UDMR – a dat garanţia liderilor europeni şi americani că la Bucureşti se întâmplă lucruri bune, democratice, că instituţiile statului funcţionează independent, aşa cum spune Constituţia ţării. Suspendarea preşedintelui Băsescu imediat după arestarea fostului premier Adrian Năstase (precum şi tot ce a urmat) a alertat mediile occidentale, în mod special Bruxelles-ul. Suspiciunea că noua putere nu-şi va aresta corupţii din partide s-a instaurat, iar tratamentul aplicat Curţii Constituţionale a enervat pur şi simplu.
În acest moment, societatea românească e împărţită în trei: simpatizanţii USL, ai PDL şi cei care înţeleg că instituţiile statului sunt cele ce contează, modul independent şi corect în care trebuie să funcţioneze, cu respectarea legilor şi cât mai aproape de modelul european.
Categoric şi printre uselişti şi printre pedelişti sunt oameni ce se regăsesc şi în cea de-a treia categorie, însă ideologia partidelor şi a liderilor lor pe care-i simpatizează le sunt prioritare. Ei, probabil, că vor vota cum le dictează partidul şi interesul. Simpatizanţii USL ştiu că puterea de stânga dă întotdeauna ceva poporului (creşteri de salarii, pensii, facilităţi), iar cei ai PDL că doar investiţiile străine pot fi o şansă.
Ceilalţi, din a treia categorie, nu vor merge la vot, refuzând astfel să fie părtaşi la manavrele partinice, dar conştienţi că trebuie să fie de partea Europei. Rezultatul referendumului din 29 iulie ne va demonstra care categorie e mai numeroasă.