În ultimele decenii, când a devenit un personaj public, el a câştigat toate competiţiile la care a participat. A fost de două ori parlamentar, a reuşit să conducă organizaţia PD Bucureşti şi, apoi, întregul partid în primăvara anului 2001, învingându- l în alegeri pe Petre Roman. A câştigat de două ori Primăria Capitalei şi de două ori Preşedinţia României şi a reuşit, prin vot popular, să deturneze o tentativă de suspendare în anul 2007. Foarte rar, înaintea tuturor acestor competiţii electorale, el a fost desemnat drept câştigător. De regulă i se acorda a doua şansă. Toate controversele legate de aceste aspecte sunt atât de stufoase şi numeroase încât, în decursul timpului s-au cam uitat.
Istoricii vor stabili, probabil, după ce vremurile or să se liniştească, cum şi de ce a câştigat Traian Băsescu de atâtea ori, până astăzi, toate bătăliile electorale la care a participat. Este evident că el interacţionează cu o parte din poporul român pe baza unei chimii greu de disecat. Pentru că, dacă ea ar fi descifrată, mulţi politicieni ar fi încercat să-i pună în practică formulele. El a mai avut şansa, încă de la începuturile luptelor sale politice, de nişte adversari foarte îndârjiţi la adresa lui. Şi îndârjirea a tot crescut de la an la an. Cu cât numărul duşmanilor a fost mai mare şi cantitatea de ură mai densă, Băsescu a avut acces la funcţii din ce în ce mai înalte.
Culmea este că el "călătoreşte" prin toate aceste campanii electorale cu aceleaşi probleme. Acestea s-au repetat de atâtea ori încât românii le ştiu pe dinafară. Iar dacă la Băsescu problemele sunt aceleaşi, adversarii lui au mai mereu altele. Dintre cele două categorii de probleme, cele ale lui Traian Băsescu fiind atât de mediatizate, de atâţia ani, nu mai prezintă interes pentru electorat şi nu mai au nici efect, după cum s-a dovedit în ultimii (mulţi) ani.
În aceste condiţii, cu tot scandalul care încinge micile ecrane şi minţile oamenilor, nu este de mirare că Traian Băsescu a crescut cu circa 20 de procente în ultimele două săptămâni. Şi dacă ar mai avea timp la dispoziţie nu ar fi imposibil să continue trendul ascendent. Ca şi la alte confruntări importante, adversarii aruncă chiar în ultimele zile unele acuze noi la adresa lui. Aceste acuze au o mare doză de relativitate. Ele stârnesc controverse şi efectul devine diferit de cel dorit de acuzatori.
Toate aceste argumente şi multe altele ne-ar putea face să-i acordăm mari şanse lui Traian Băsescu de a reveni la Cotroceni. Dacă sistemul de vot, de această dată, chiar prima oară în istoria contemporană a României nu ar fi deliberat neglijent, cu posibilităţi nelimitate de fraudă. Dacă USL-ul a jucat până astăzi fără mănuşi, nu văd de ce ar da dovadă de corectitudine exact în momentul, mai exact în ziua când visele lor s-ar putea împlini.
Din aceste motive se pare că primarii multor localităţi din ţară au o normă de buletine de vot (chiar nule) care trebuie să ajungă în urne. Doar pentru a se întruni cvorumul necesar validării referendumului. Sunt voci care afirmă că acest plan este bine pus la punct, altele care spun că ar trebui furate prea multe voturi şi, totuşi, nu este posibil. Vom vedea!