Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ. Mazilirea lui Rus şi un îndemn pentru Crin
EDITORIALUL EVZ. Mazilirea lui Rus şi un îndemn pentru Crin

EDITORIALUL EVZ. Mazilirea lui Rus şi un îndemn pentru Crin

Spre deosebire de alte dăţi când PSD-ul se întâlnea la altitudini mari, prin munţi, acum a ales aproape punctul zero, la nivelul mării.

În Deltă, la Murighiol, s-a pus la cale printre stuf şi ţânţari o nouă pace. O înţelegere PSD-PNL care trebuie să reprezinte baza de temelie, fundaţia unei construcţii politice pregătite să guverneze cel puţin vreo 8 ani România.
Că există neînţelegeri în cadrul USL este inutil să vă mai spun. Asta nu înseamnă nicidecum că USL-ul se va sfărâma înainte de alegeri pentru, că vorba lui Nicolae Iorga, politicienii români se lasă ghidaţi de mirosul fripturii. Altceva este semnificativ şi trebuie discutat. Faptul că unii locotenenţi ai lui Crin Antonescu – care periodic ironizează stânga colectivistă – cer pedepsirea lui Ioan Rus. Crin Antonescu are nevoie de un ţap ispăşitor pentru referendum, vrea să deconteze greşelile înfrângerii politice în numele altcuiva. Şi cum nu-i dă mâna să o facă în propriul partid, care îi zâmbeşte cu dinţii încleştaţi sau să se pedepsească pe sine însuşi, caută în rândul aliaţilor.
Am fi nedrepţi dacă nu am remarca că între Crin Antonescu şi Ioan Rus există o dragoste infinită. Declaraţii despre presiuni, acuzaţii de "mincinos" şi alte câteva cuvinte contondente lansate periodic. Cel mai dur în acest război a fost ardeleanul care, referindu-se la Crin, a vorbit despre "bucile rozalii" şi că "oamenii nu votează clovni". Dincolo de aceste gingăşii, miza este enormă. Victor Ponta nu-şi poate permite să pedepsească un membru important, chiar liderul Grupului de la Cluj. Nu întâmplător, Ioan Rus a ajuns ministru în guvern. Transilvănenii au sensibilităţile lor, iar înlocuirea lui Rus tot cu un ardelean nu e tocmai întâmplătoare. Aflat în faţa unui examen politic crucial pentru destinul său, Victor Ponta nu-l poate pune pe rug pe Rus numai pentru a-i satisface nevoia de jertfe a lui Crin Antonescu. În PSD, un partid plin de grupuri, găşti, baroni, partide şi partiduleţe s-a făcut pentru moment linişte.
Nimeni nu cârâie, iar Ponta e imatur sau nu ştie că nu are nevoie de dizidenţe, de aripi. Nu de alta, dar Liviu Dragnea – "viclean copil de casă", dar şi alţii abia aşteaptă să se înscăuneze la Palatul Victoria. Şi din punct de vedere teoretic excluderea este o imposibilitate pentru că Rus ar trebui să fie dat afară de colegii săi din Cluj-Napoca. Or, a-l exclude pe Rus din Cluj e ca şi cum ai desfiinţa social-democraţia din Transilvania, l-ai omorî pe părintele fondator! Greu de crezut! De fapt, miza o reprezintă candidatura la prezidenţiale, iar Crin vrea asigurări ferme.
Mai deunăzi, Rus a declarat în "Kamikaze" că "a venit şi rândul pesediştilor să dea un preşedinte. Nu ştiu ce gândesc tovarăşii mei de partid despre asta, dar cred că ei ştiu ce vreau eu să spun (…) Noi aveam o înţelegere cu domnul Antonescu pe care eram hotărâţi să o respectăm, nu trebuie să facem plata înainte, ca la bordel. Domnul Antonescu trebuia doar să aibă puţintică răbdare. Din păcate, se grăbeşte şi va pierde foarte mult, poate chiar totul".
Niciun social-democrat sănătos la cap nu se va angaja politic alături de Crin Antonescu în bătălia pentru Cotroceni. Ce să-i mâne în luptă? Prietenia cu Victor Ponta şi alţi lideri ai PSD nu este de ajuns. Să fie mobilizatoare băşcăliile de liceu agricol ale lui Crin? Alea cu spiritul colectivist? Pentru că mulţi lideri liberali sau chiar social-democraţi se feresc să-i spună adevărul verde-n faţă preşedintelui PNL, îmi revine mie ingrata misiune să o fac. Domnule preşedinte Crin Antonescu, te rog să te trezeşti! PSD nu te va sprijini, decât cel mult declarativ! E timpul să-ţi croieşti o altă soartă! Fii bărbat!
Niciun social-democrat sănătos la cap nu se va angaja politic alături de Crin Antonescu în bătălia pentru Cotroceni

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: