Iar fişa postului unui prim-ministru include o grămadă de responsabilităţi în economie. Ponta poate încă este invidios pe colegul său Crin Antonescu, care-şi permite să se trezească la orele prânzului şi să facă doar declaraţii politice cu aere de soprană ieşită la pensie, dar un prim-ministru nu prea are timp să doarmă. Nemaivorbind că nici motive…

"It’s the economy, stupid!"
Investiţiile în România reprezintă 0,1 la sută din PIB, o cifră care va deveni şi mai mică pe măsură ce interesul investitorilor pentru România va scădea. Proiectul Roşia Montană, cu investiţii de aproape un miliard de euro şi beneficii de vreo patru miliarde pentru statul român a intrat în moarte clinică. Vânzarea Cuprumin a picat şi nu s-a mai reluat. Oltchim, o companie cu datorii de sute de milioane de euro, este tot anunţată că se privatizează, dar fiecare nou ministru vine cu idei şugubeţe. Restul privatizărilor anunţate în scrisorile cu FMI se amână pentru o dată ulterioară, pentru că actualul guvern nu are timp în şedinţele săptămânale să discute aceste lucruri. Fiind ocupat, într-o proporţie de exact 75 la sută, aşa cum a mărturisit Ponta ziariştilor străini, cu planificarea loviturilor la adresa preşedintelui Băsescu. Iar din analiza ordonanţelor de urgenţă rezultă că şi restul de 25 la sută cam tot cu politica are legătură: de la trecerea în subordinea premierului a Inspectoratului de Stat în Construcţii la Monitorul Oficial, cam toate sunt circumscrise intereselor clientelare.

"It’s the economy, stupid!" Sau mai lăsaţi deoparte ifosele politice şi vedeţi cum gestionaţi insolvenţa Hidroelectrica, ca să nu tranformaţi una din cele mai profitabile companii într-un exemplu de management românesc. Aruncaţi "băieţii deştepţi" peste bord, dar nu scufundaţi barca pentru asta! Păstraţi-vă loc în şedinţele de guvern şi pe analiza cheltuielilor bugetare care s-au umflat în ultimele două luni depăşind deja ţinta de deficit pentru prima jumătate a anului, sau pe modul în care a început jefuirea banului public. Am publicat ieri modul în care unul din baronii autostrăzilor din România şi-a angajat oameni din propria companie la Ministerul Transporturilor pentru a-i semna acte adiţionale şi facturi. Jaf pe faţă, fără cea mai mică urmă de jenă, căci banul nu are miros. Şi nici culoare politică. Nu vă închipuiţi că Victor Ponta a făcut deocamdată ceva, căci el este ocupat cu lupta politică!

"It’s the economy, stupid!" Care sunt sunt măsurile cu caracter stimulativ întreprinse de guvernul Ponta? Citiţi rapoartele firmelor de audit, prognozele, declaraţiile analiştilor şi managerii companiilor de top din România. Dacă vedeţi vreuna optimistă, eu o înghit! Pe ce ne bazăm din punct de vedere al stabilităţii economice? Pe împrumuturile de la FMI şi pe rezervele Băncii Naţionale. Bani împrumutaţi care se duc la acoperirea deficitului, bani mult mai scumpi decât cei atraşi prin investiţii. Oare i-ar da de gândit premierului Ponta faptul că la Ruse, în Bulgaria, cel mai bogat om de afaceri este un român, care şi-a mutat acolo toate firmele pentru a beneficia de avantajele fiscale? Sau ne-ar spune că Băsescu este de vină?

P.S.
Sloganul citat îi aparţine lui James Carville şi a fost folosit în campania electorală din 1992 a lui Bill Clinton.