EDITORIALUL EVZ: Învăţăturile preşedintelui-premier

EDITORIALUL EVZ: Învăţăturile preşedintelui-premier

Horia Ghibuţiu: "Plină de poveţe vizita de ieri a preşedintelui la Palatul Victoria, unde Traian Băsescu şi-a făcut ad-hoc un cabinet de lucru, păstrând Cotroceniul doar pentru decoraţii acordate sportivilor de frunte şi câte o scatoalcă trasă periodic lui Mircea Geoană."

Volubilul şef al statului a împărţit indicaţii preţioase (s-au schimbat vremurile, acum li se zice sugestii) miniştrilor din subordinea sa şi, iertaţi omisiunea pe care o dregem chiar acum, şi a lui Emil Boc.

Ba, la un moment dat, când preşedintele-premier corecta optimismul nejustificat al Băncii Naţionale, Traian Băsescu se transformase şi în preşedinte-guvernator. Ceea ce, veţi admite, e un cumul de responsabilităţi cam mare chiar şi pentru cineva nevoit, la toamnă, să-şi scoată postul la concurs, cum e Traian Băsescu.

Pe parcursul vizitei prezidenţiale la guvern, Ministerului de Finanţe i s-a sugerat să restructureze datoria publică şi să purceadă la datorii pe termen mediu şi lung; tot Finanţelor, preşedintele le-a cerut să analizeze posibilitatea de a fi achitate sporurile amânate care fuseseră destinate militarilor noştri de pe fronturile din Irak şi Afganistan; Externelor, să intensifice niscaiva contacte pentru a fi stabilit în Capitala României sediul Agenţiei UE de reglementare în energie; Internelor şi Administraţiei, să doteze fiecare secţie de vot cu un calculator, pentru a stârpi turismul electoral de la alegerile prezidenţiale; „dragilor domni miniştri” în ansamblu li s-a pus în vedere că recesiunea bate la uşă şi că trebuie să strunească salariile; plenului, să adopte programul „Prima casă”; Educaţiei, personal doamnei Andronescu, i s-a adresat o mare rugăminte: să înceapă reforma şi, prieteneşte, să lase şi sportul în şcoli.

Am lăsat la urmă, din enumerarea aspectelor evidenţiate de preşedinte, intervenţia referitoare la educaţie, deoarece e lesne de presupus că va suscita cele mai multe comentarii. După ce a consemnat cât e de dramatică situaţia din învăţământ, unde Google a devenit dascălul favorit al elevilor dornici să înveţe despre păpădie, salată şi Herodot, preşedintele a deplâns desfiinţarea şcolilor de meserii în favoarea celor care scot pe bandă intelectuali.   „Nu mai avem mecanici auto, tinichigii pregătiţi în şcoli. Nu mai sunt licee de alimentaţie, să facem ospătari, să facem ce ne trebuie! Ne facem filosofi, şi ăia neîncadrabili în câmpul muncii cu uşurinţă”, au fost doar câteva dintre învăţăturile preşedintelui-premier către ministrul care „abrambureşte” educaţia naţională.

Sigur că ar fi multe de consemnat aici, dar pentru că subiectul acestui articol e duminica lucrătoare a preşedintelui, vom spune doar că tinerii care şi-ar dori să ajungă CFR-işti s-ar putea să fi citit ziarele în care sunt pomenite restructurările masive din branşă.

În concluzie, ieri, preşedintele a vrut să-şi consolideze poziţia în clasamentul sondajelor trăgând cu sete din careu la poarta guvernului (fireşte, în politică nu e ca-n fotbal: doar acolo, Dinamo a sprintat singură spre locul 1 şi s-a trezit pe 3).

În acest meci cu guvernul, adversarii săi, Geoană şi Antonescu, nu pot trage decât de pe margine, fiind reduşi la condiţia de spectatori ai show-ului unui om de stat care, cel puţin ieri, părea nevorbit şi dornic să se facă auzit.

Citiţi şi: Băsescu se teme de turismul electoral

Ne puteți urmări și pe Google News