Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ: Cum l-am văzut pe Obama într-o băcănie
EDITORIALUL EVZ: Cum l-am văzut pe Obama într-o băcănie

EDITORIALUL EVZ: Cum l-am văzut pe Obama într-o băcănie

Spre deosebire de anii precedenţi, "anniversary", cum spun ei, "comemorarea" cum zicem noi, a zece ani de la atentatele din septembrie 2001 pare a fi adus o împăcare pe plan naţional, teoria conspiraţiei dispărând cu desăvârşire din lista subiectelor dezbătute în stradă şi în mass-media.

Un prieten din New York îmi spunea, joi dimineaţa, că la ei este ca la noi. Adică alternanţa românească "una caldă, una rece" se respectă şi aici, în oraşul care, după atentatele de la World Trade Center a dat un alt înţeles sintagmei "nu doarme niciodată". Joi a fost ziua în care după mult timp a apărut soarele – la propriu – şi pe strada lor după o perioadă în care au fost măturaţi de un uragan, o furtună tropicală, ploi cât cuprinde şi inundaţii. Ca să nu mai vorbim de temperaturile scăzute cum nu se înregistrează în această parte a anului. "Una rece" a fost pentru mulţi elevi şi studenţi, prima zi a anului şcolar, întoarcerea pe băncile şcolii fiind privită şi aici ca peste tot în lume cu "bucuria" întoarcerii la serviciu după concediu. Ca unul care am urmărit îndeaproape comemorările din ultimii ani, pot spune că pregătirile de acum au ceva special. La un an după tragedie, împrejurimile lui Ground Zero erau încă sub dărâmături, praful parcă se mai simţea în aer, iar cei adunaţi la ceremonie nu-şi puteau stăpâni dorinţa de răzbunare. Am văzut atunci, mai mult decât niciodată, ce înseamnă drapelul a American într-un astfel de moment. Aşa cum spunea un participant la manifestare, înseamna totul… La manifestările prilejuite de comemorarea a cinci ani am întâlnit o cu totul altă atmosferă. Tabere divizate în sprijinirea sau infirmarea teoriei conspiraţiei, chiar lupte de stradă în ziua "unniversary" a cinci ani în zona unde şi-au pierdut viaţa, în direct la toate posturile de televiziune din lume, atâţia oameni nevinovaţi. Ţin minte şi acum cât de tare m-a mirat intervenţia intârziată a poliţiei precum şi aplanarea, ca prin farmec, a conflictului, atunci când un locuitor al zonei a apărut plimbându-şi câinii într-un cărucior din lemn, îmbrăcaţi cu hăinuţe purtând insemnele naţionale. Anul trecut, la împlinirea a nouă ani, atmosfera a fost una de detaşare aproape totală din partea populaţiei, nu şi a autorităţilor care au organizat cea mai "băţoasă" ceremonie de până atunci. Populaţia, mai mult din alte părţi decât din New York, a venit în Lower Manhattan ca la picnic, cu hamburgherul şi cafeaua în rucsac. Din când în când apărea din mulţime câte un supravieţuitor sau o rudă declarată a unui decedat în atentate. Dar, cu excepţia televiziunilor, cine avea timp şi chef de ei?
Anul acesta, toată lumea se aşteaptă la noi evenimente. De la începutul săptămânii am putut să constat cât se poate de evident cum s-a ridicat gradul de alertă anti teroristă. De la faptul că te simţi în permanenţă urmărit, numărul camerelor de supraveghere stradală crescând într- un ritm ameţitor în ultimul timp, până la adevărate filtre la intrarea în staţiile de metrou, unde treci milimetric pe lângă câini antrenaţi să găsească explozibili. În urmă cu câteva ore am putut urmări la televiziune cum primarul Bloomberg şi persoanele însărcinate cu securitatea oraşului avertizau cu privire la posibilele atentate – în special cele cu bombe plasate în maşini, tunele sau staţii de metrou – şi îndemnau la vigilenţă lansând sloganul "see something, say something". Cu toate acestea, atomsfera nu este atât de încărcată precum pare la o prima vedere. Populaţia îşi vede mai departe de viaţa normală, s-a înregistrat chiar un record în ceea ce priveşte numărul de cumpărători în marile lanţuri de magazine. De altfel, aflându-mă într-un magazin alimentar la ora discursului prezidenţial aveam să constat că, în ciuda unei scăderi de popularitate a preşedintelui Obama, toată lumea s-a oprit ascultând frânturi din discursul ţinut în faţa Congresului. Pungile cu snacks, băuturile carbo gazoase, detergenţiiminune au avut ceva de aşteptat până să ajungă în sacoşe. Cu toată apropierea "unniversary 9/11 day", interesul principal este cu siguranţă îndreptat către viitorul pe termen lung al naţiunii, ziua de duminică, speră cu toţii, să treacă fără incidente. Şi ploaie!

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: