Evenimentul Zilei > Social > Dușurile cu apă rece au beneficii multiple pentru sănătate. De ce le recomandă știința
Dușurile cu apă rece au beneficii multiple pentru sănătate. De ce le recomandă știința

Dușurile cu apă rece au beneficii multiple pentru sănătate. De ce le recomandă știința

Un duș cu apă rece la prima oră este un mod destul de brutal de a-ți începe ziua. Totuși, apa rece are multiple beneficii atât fizice cât și psihice și emoționale pentru sănătate, ceea ce îl transformă într-un aliat.

Dușurile cu apă rece au fost recomandate inițial din motive medicale la începutul secolului XIX, atunci când medicii le-au conceput pentru a fi administrate în aziluri și închisori „pentru a răcori creierele aprinse și inflamate, pentru a insufla teama și pentru a domoli temperamentele impulsive”.

Până la mijlocul secolului XIX, victorienii și-au dat seama că dușul are multe alte întrebuințări și că ar fi mai bine dacă apa ar fi caldă. Astfel, dușul s-a transformat  în ceva foarte plăcut, care dura în jur de 5 minute. Practica dușului cu apă rece din motive medicale nu a dispărut niciodată.

Dușul cu apă rece previne îmbolnăvirea

Un studiu amplu din Țările de Jos a descoperit că oamenii care fac duș cu apă rece erau mai puțin predispuși să ceară zile libere de la serviciu din motive medicale față de cei care fac duș cu apă caldă. Motivul pentru care un duș cu apă rece ar preveni îmbolnăvirea nu este tocmai clar, însă unele cercetări sugerează că ar putea avea de-a face cu „potențarea” sistemului imunitar. Un studiu din Cehia a arătat că, atunci când „bărbații tineri atletici” erau scufundați în apă rece de 3 ori pe săptămână timp de 6 săptămâni, obiceiul le-a îmbunătățit ușor sistemul imunitar.

Apă rece pare să activeze și sistemul nervos simpatic, partea din sistemul nervos care guvernează răspunsul de „fugă sau luptă” (reacția psihologică automată la un eveniment care este perceput ca fiind periculos, stresant sau înfricoșător). Atunci când acest răspuns este activat, cum ar fi în timpul unui duș cu apă rece, o persoană trece printr-o creștere a hormonului noradrenalină. Cel mai probabil, asta cauzează creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale observate atunci când oamenii sunt scufundați în apă rece, fapt ce este asociat cu beneficii asupra sănătății.

Dușul cu apă rece poate ajuta la pierderea în greutate

Scufundarea în apă rece a îmbunătățit inclusiv circulația sangguină. În timpul expunerii la apă rece, pielea primește mai puțin sânge. Atunci când apă rece este oprită, corpul trebuie să se încălzească, astfel că are loc o creștere a fluxului sangvin spre suprafața pielii.

Un studiu care a analizat scufundarea în apă rece după sport a descoperit că, după 4 săptămâni, circulația sângelui în mușchi s-a ameliorat, potrivit Science Alert.

De asemenea, sunt dovezi că dușul cu apă rece poate ajuta la pierderea în greutate. Un studiu a descoperit că scufundarea în apă rece la 14 grade Celsius a crescut metabolismul cu 350%. Metabolismul este procesul prin care corpul uman transformă ceea ce mâncam și bem în energie, astfel că un metabolism mai crescut înseamnă mai multă energie consumată.

Ce riscuri implică dușul cu apă rece?

Însă în afară de beneficiile fizice, dușurile cu apă rece pot avea beneficii și pentru sănătatea mintală. Există o școală de gândire care spune că scufundarea în apă rece duce la o vigilență mintală mai crescută datorită stimulării răspunsului de „fugă sau luptă”. În cazul vârstnicilor, apa rece aplicată pe față și gât poate îmbunătăți funcțiile cerebrale.

Totodată, un duș rece ar putea ameliora simptomele depresiei. Un mecanism propus este că, din cauza densității ridicate a receptorilor de rece din piele, un duș cu apă rece trimite o cantitate copleșitoare de impulsuri electrice din terminațiile nervoase periferice către creier, fapt ce ar putea avea un efect antidepresiv.

Cu toate acestea, înainte să începi să te speli cu apă rece, trebuie să știi că există și riscuri. Apa rece poate fi un șoc pentru corp, astfel că poate fi o experiență periculoasă pentru oamenii cu afecțiuni cardiace. Un duș cu apă rece poate precipita un atac de cord sau aritmia cardiacă.