Ca să supervizeze operaţiunile de salvare, preşedintele Susilo Bambang Yudhoyono a fost nevoit să-şi scurteze vizita în Vietnam, unde participa la summit-ul Asean.
Operaţiunile însă se derulează cu dificulate în Insulele Oceanului Indian lovite luni seara de un seism cu magnitudinea 7,7 pe Richter urmat de un tsunami violent.
Valurile de trei metri au format un perete de apa ca spuma, potrivit unui martor. Au fost devastate localităţi din arhipelagul Mentawai, din largul Insulei Sumatra. Apa a măturat tot ce i-a ieşit în cale pe o distanţă de 600 de metri de la ţărm.
Apocalipsă în paradisul surferilor
"Sunt cel puţin 112 morţi şi 502 dispăruţi", a anunţat un responsabil al serviciilor de securitate.
Pe Insula Pagai, aproape 200 de case şi şcoli au fost distruse, la fel şi un complex turistic. Trupurile neînsufleţile ale mai multor pescari au fost găsite pe plajă.
Din fericire, nouă turişti australieni care nu dăduseră niciun semn de viaţă au fost găsiţi teferi la bordul ambarcaţiunii lor.
Deşi insulele din arhipelagul Mentawai sunt izolate, atrag numeroşi surferi graţie valurilor care rivalizează cu cele din Hawaii şi plajelor sălbatice.
La aproximativ 2.000 de kilometri la est, în centrul Insulei Java, alerta rămâne maximă cum vulcanul Merapi s-a trezit la viaţă, iar 25 de oameni au murit. Cenuşa vulcanică a acoperit întreaga localitate. Deşi autorităţile au trecut la evacuări încă de acum două zile, mulţi dintre localnici refuză să-şi părăsească casele.