Drobul s-a transformat în preparat de lux înaintea Paștelui. Cât costă să-l prepari acasă

Drobul s-a transformat în preparat de lux înaintea Paștelui. Cât costă să-l prepari acasă Sursa foto: Masezdromaderi | Dreamstime.com

Drobul este un preparat care se găsea pe mesele românilor de Paște. Cu toate acestea, în 2022 el se transformă într-un lux, asta din cauza majorărilor de preț la produsele alimentare. Rețeta tradițională este una destul de simplă, însă ingredientele necesare sunt mai scumpe ca niciodată. Tocmai din acest motiv, mulți creștini ortodocși au renunțat la drob sau caută alternative.

Scumpirile din ultima perioadă au determinat românii să recurgă la măsuri radicale pentru a reuși să facă economie. Chiar dacă vorbim despre masa de Paște, mulți au decis să renunțe la unele produse tradiționale sau să le înlocuiască cu variante pentru care nu trebuie să scoată atât de mulți bani din buzunar.

Clasicul miel, atât de căutat în această perioadă, este înlocuit cu carnea de pui, a cărui preț este de patru sau chiar de cinci ori mai mic. Lista de cumpărături este total diferită față de cea din anii precedenți. Dacă până acum românii cumpărau în funcție de ingredientele necesare pentru prepararea produselor tradiționale, în 2022 cumpără după posibilități.

Coșul de cumpărături pentru Sărbătorile Pascale din 2022 este mai scump față de cel de anul trecut cu aproximativ 100 de lei. Carnea de miel este un produs la care mulți renunță. Prețul pentru un kilogram a ajuns la aproximativ 60 lei, așa că mulți pensionari, însă și cei cu salarii minime, nu își permit.

Ne puteți urmări și pe Google News

De pe masa de Paști va lipsi friptura de miel, însă și drobul, care s-a transformat dintr-un preparat tradițional, în unul de lux. Pentru a pregăti un drob acasă, românii trebuie să scoată din buzunar aproximativ 70 de lei.

Ingrediente necesare pentru drobul de miel și prețul fiecare în parte:

  • Organe de miel -  20 lei
  • Pulpa de porc - 10,5 lei
  • Mărar - 7,5 lei
  • Ceapă verde - 10 lei
  • Usturoi verde - 10 lei
  • Pătrujel - 2 lei
  • 10 ouă - 8,5 lei

Rețetă drob pentru Paște din carne de pui

Pentru că românii nu își permit că prepara drobul din carne de miel, mulți au căutat variante înlocuitoare, mult mai ieftine. Una dintre ele este utilizarea cărnii de pui, care este de aproximativ cinci ori mai ieftină.

Ingrediente necesare pentru rețeta drob de pui:

  • 1 kg pipote și inimi de pui
  • 1 kg ficat de pui
  • 4 cepe mari tocate
  • 2 legături mari ceapă verde
  • 2 legături pătrunjel
  • 2 legături mărar
  • 6 linguri ulei
  • 5 ouă crude
  • 3 ouă fierte
  • piper
  • sare

Ingredientele se pot toca mărunt sau se pot trage prin mașina de tocat, în funcție de preferințele voastre. Compoziția astfel obținută se amestecă cu ouă crude. Pe cele fierte le folosim pentru a da un aspect special drobului, așezându-le în interior. Totul se dă la cuptorul încălzit la 180 grade Celsius pentru aproximativ 40 de minute.