O tonă de carne de miel retrasă din piețe. ANPC a dat amenzi usturătoare în Piața Obor. "Consumatorii merită respect și prețuri rezonabile"

O tonă de carne de miel retrasă din piețe. ANPC a dat amenzi usturătoare în Piața Obor. "Consumatorii merită respect și prețuri rezonabile" Sursa foto: Luciano Mortula | Dreamstime.com

ANPC a efectuat mai multe controale la Piața Obor, după ce au fost sesizați cu privire la condițiile insalubre în care este ținută și vândută carnea de miel. Aproximativ o tonă de carne de miel a fost retrasă de la consum și au fost aplicate amenzi în valoare de 400.000 de lei.

Ne apropiem cu pași repezi de Sărbătorile Pascale, iar cea mai căutate carne este cea de miel. Profitând de cerea mare, comercianții din Piața Obor nu au mai ținut cont de condiții de depozitare sau igienă. Carnea de miel nu era ținută în frigidere, ba mai mult, ea era transportată în cărucioare murdare și ruginite. Astfel de imagini au ajuns la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), iar miercuri inspectorii au efectuat mai multe controale în Piața Obor.

Horia Constantinescu, președintele ANPC, a anunțat despre controalele efectuate miercuri, menționând faptul că aproximativ o tonă de carne de miel a fost retrasă de la consum. În plus, pentru neregulile găsite în Piața Obor, inspectorii au aplicat sancțiuni în valoare de 400.000 de lei.

Controale drastice în Piața Obor. Patru magazine au fost închise

Potrivit președintelui ANPC, au fost efectuate 24 acțiuni de control la toate firmele care își desfășoară activitatea în Hala Obor, precum și la cea care administrează locația. Inspectorii au dispus, pe lângă amenzi, oprirea temporară a activității în cazul a patru magazine.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Noi avem o acţiune în plină desfășurare la nivelul întregii ţări. Ne dorim foarte tare să depistăm aceste situaţii. A fost o rugăminte a domnului ministru al Agriculturii.

Prima neconformitate a fost cea a creșterii prețului într-un mod alarmant pentru consumatori.

Ajunsese preţul la 50-55 de lei kg de carne de miel. E adevărat, comerțul în România este liber, dar trebuie făcut strict încadrat în normele legale.

Am găsit condiţii de depozitare total neconforme. Încă se vinde pe mușama pe masă în piaţa Obor.

Interesant este că mai trec şi alte autorități pe acolo care nu au observat. Noi am observat şi am reuşit să plecăm de acolo cu aproape o tonă de carne retrasă de la consum.

De asemenea, la plecare comercianții au "insistat" să plătească amenzi de 400.000 de lei.

Am avut o discuție cu aceştia şi le-am transmis că atunci când ceri echilibru trebuie să oferi echilibru. Dacă ei îşi doresc clemență le-am transmis în numele consumatorilor că şi noi ne dorim preţuri rezonabile", a explicat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC pentru Antena 3. Am avut o discuție cu aceştia şi le-am transmis că atunci când ceri echilibru trebuie să oferi echilibru. Dacă ei îşi doresc clemență le-am transmis în numele consumatorilor că şi noi ne dorim preţuri rezonabile", a explicat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC pentru Antena 3.

Neregulile găsite de ANPC în Piața Obor

Comisarii ANPC au efectuat controale drastice în cea mai mare piață din Capitală. Această acțiune a avut loc după ce au fost semnalați cu privire la condițiile în care este comercializată carnea de miel. În urma efectuării controalelor, comisarii ANPC au descoperit spații de depozitare improprii tăvi neigienizate, instrumente de tranșare neconforme, nerespectarea regimului de temperatură pentru carnea proaspăta, vânzarea cărnii fără afișarea informațiilor de identificare-caracterizare prevăzute în lege, camere frigorifice și vitrine neigienizate.

În ceea ce privesc condițiile din Hala Obor, inspectorii de la Protecția Consumatorului au descoperit faptul că tavanul și pereții erau deteriorați. De asemenea, în hală sunt infiltrații masive, cu mucegai și cu faianță lipsă, tencuială căzută, uși cu zone de rugină, paviment cu zone crăpate, bucăți de pavaj lipsă, denivelări. Unele locuri prezintă acumulări de apă, altele acumulării masive de praf și grăsime în strat grosier. Grupul sanitar în totalitate neigienizat, dar și existența unor zone din tavan cu bucăți lipsă, fiind un pericol de accidente, care pot afecta viața și siguranța consumatorilor.