Atenție la cumpărăturile de Paște. ANPC avertizează să nu cădeți în capcana vânzătorilor de ocazie
- Maria Miron
- 15 aprilie 2022, 14:44
Directorul ANPC, Paul Anghel, a transmis un îndrumar consumatorilor români pentru perioada Paștelui, în care atrage atenția să evitați cumpărarea de carne de miel din locuri neautorizate ori din „portbagajele maşinilor”, deși comercianții de acest gen vin cu prețuri mai mici pentru produsele mesei de Sărbători. ANPC atrage atenția si asupra comercializării de ouă, cozonaci sau vopsea de ouă.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a emis, vineri, un set de reguli pentru cetățeni, în legătură cu achizițiile pentru masa de Paște, alături de informarea cu privire la sporirea controalelor comisarilor instituției.
Controale stricte făcute de ANPC
„Perioada premergătoare sărbătorii pascale reprezintă un moment de vârf pentru activităţile comerciale, astfel că echipele de comisari ai ANPC desfăşoară acţiuni de control, în toată ţara, privind modul de comercializare a produselor specifice acestei perioade.
Sunt verificate produsele alimentare de post, peşte şi preparate din peşte, carne, în special carne de miel, preparate din carne, cozonac, produse de patiserie, ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao şi grăsimi vegetale (tablete, figurine), vopsea de ouă, vin şi băuturi alcoolice”, informează directorul ANPC, care atrage atenția și asupra prețurilor: „Atenţie şi la preţ! Verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă”.
Carnea trebuie cumpărată de la comercianți avizați
ANPC transmite că achiziţionarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel ori a produselor din carne se va face doar din locuri special amenajate, dotate şi autorizate, precum măcelarii, magazine alimentare sau locuri special amenajate în pieţe. Aceste produse trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar, altfel riscați să vă puneți în pericol sănătatea.
„Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din portbagajele maşinilor chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.
Verificaţi, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezenţa mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenţei, prezenţa corpurilor străine. Carnea trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt”, transmite ANPC.
Comercializarea de ouă și vopsea de ouă
ANPC atrage atenția și asupra vânzării de ouă sau de vopsea de ouă. „Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine.
La spargerea oului, albuşul trebuie să fie de consistenţă densă, transparent, iar gălbenuşul semiglobulos, uşor aplatizat şi bine delimitat de albuş”, informează ANPC.
Dacă decidem să cumpărăm ouă în vrac, atunci pe acestea trebuie scrise lizibil informații cu privire la categoria de calitate, categoria de greutate, o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului, dar și data de valabilitate minimă.
Vopseaua de ouă trebuie să conțină și ea o etichetă cu numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiunile de utilizare și data durabilităţii minimale.
De unde putem cumpăra cozonac
Personalul care vinde produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară, anume halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea acestor produse se va face doar cu mănuși curate ori de unică folosință.
„Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf şi de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna.
Produsele de patiserie trebuie să aibă menţionate pe etichetă, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, precum şi prezenţa anumitor premixuri, în compoziţie, sau a unor ingrediente care le înlocuiesc pe cele clasice”, spune ANPC.
Mai mult, toate produsele venite din import trebuie să fie însoțite de o etichetă de identificare și informare în limba română.