Alin Moldoveanu (29 de ani) a devenit luni primul sportiv român care a câştigat aurul la Jocurile Olimpice de la Londra. "Lunetistul" focşănean s-a transformat într-un erou după ce a cucerit aurul la proba de 10 metri puşcă aer comprimat.
Dincolo de performanţa realizată, Alin a impresionat prin concentrarea şi rigurozitatea pe care le-a afişat în timpul concursului. Pe faţa românului nu s-a clintit niciun muşchi nici în timpul intonării imnului, momentul suprem pe care îl poate trăi un sportiv la Jocurile Olimpice.
"În final, mie mi se cam înmuiaseră genunchii", ne-a spus antrenorul Sorin Babii. Înaintea concursului, Moldoveanu a omis să salute publicul în momentul în care a fost prezentat de crainicul arenei.
Episodul a fost perceput de unii drept aroganţă, dar "lunetistul" ne-a explicat ieri că nu a fost vorba de un afront: "Eram în starea mea. Eram foarte concentrat".
"Din păcate, nu a mai trăit să se bucure şi el"
În sala de la Londra, acolo unde a concurat, Moldoveanu nu a avut suporteri, cu excepţia ziariştilor români care au empatizat cu Alin la fel ca la marile meciuri ale echipei naţionale. În schimb, sute de mii de români l-au susţinut pe focşănean din faţa televizorului.
Printre aceştia nu s-a aflat cel mai important fan: Ionelia Moldoveanu, mama lui Alin. "Eram la serviciu şi nu am putut să-l văd. Am fost sunată de o prietenă şi, când mi-a zis ce a făcut băiatul, am înlemnit. E greu să vă descriu sentimentul", ne-a povestit mama campionului.
Ionelia Moldoveanu ne-a dezvăluit şi marea dramă a familiei, care s-a petrecut chiar în ziua în care Alin a împlinit 23 de ani. Soţul său a decedat în 2006 şi nu a apucat să-şi vadă fiul campion.
"Din păcate, nu a mai trăit să se bucure şi el. Ar fi fost mândru de Alin. Băiatul merita medalia. A muncit ani de zile enorm. Tirul a fost viaţa lui. Acum e timpul şi pentru familie. Este căsătorit şi vrea să aibă un copil."
Alin nu a ezitat să vorbească despre moartea tatălui, un eveniment care l-a bulversat în plan emoţional, dar nu l-a împiedicat să obţină succese. "Atunci când s-a întâmplat, eram în drum spre Rio de Janeiro. Era chiar ziua mea (n.r. – 3 mai), împlineam 23 de ani şi mă duceam la un concurs, aveam etapă de Cupă Mondială. Nu am făcut mare brânză la întrecerea aceea, dar în anul acela am ajuns pe locul al doilea. Aşa a fost să fie", ne-a spus proaspătul campion olimpic.
Adrian Alaci, antrenorul care l-a descoperit pe Alin în timpul unei selecţii făcute la liceu, este bucuros pentru că elevul său a dat lovitura. "S-a realizat şi sportiv, şi financiar. Altfel, cu tirul mori de foame prin România", ne-a spus antrenorul.
E poliţist şi a câştigat 1.600 de lei
Alin Moldoveanu este legitimat la clubul Dinamo şi lucrează ca poliţist în Focşani, având un salariu de 1.600 de lei. Este căsătorit, iar soţia sa, Corina, lucrează ca inginer-textilist.
În 2008, la Jocurile Olimpice găzduite de Beijing, "lunetistul" s-a clasat pe locul al patrulea. În China, românul a fost însoţit de Adrian Alaci, cel care l-a descoperit pe focşănean.
"A fost o mare deziluzie atunci şi pentru el, dar şi pentru mine. Acolo a avut ghinion mare. A fost foarte aproape să prindă podiumul, dar a ratat cu puţin. S-a revanşat acum", ne-a spus antrenorul Alaci.
Citiţi şi:

  • PARADOXAL: Alin Moldoveanu, lunetistul cu dioptrii -1!
  • JO 2012: Un sportiv român medaliat cu aur la Londra va încasa 35.000 de euro
  • JO 2012: ALIN MOLDOVEANU, pentru EVZ: „Nici nu mi-am dat seama că am câştigat!” Galerie FOTO