Deputaţii-jurişti nu sunt de acord cu urmărirea penală în dosarele „Mătuşa Tamara“ şi „Zambaccian 2“. Aliaţii s-au atacat dur.
Adrian Năstase a câştigat ieri în parlament o nouă bătălie cu procurorii şi a provocat un scandal în coaliţia PDL-PSD. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat împotriva începerii urmăririi penale a fostului premier în dosarele „Mătuşa Tamara“ şi „Zambaccian 2“. Scorul a fost foarte strâns: 10 deputaţi (PSD şi reprezentantul minorităţii italiene) au votat împotriva urmăririi penale, în timp ce 9 deputaţi PDL au votat „pentru“.
La momentul votului, reprezentanţii PNL şi UDMR nu au fost prezenţi în sală, invocând faptul că nu au avut timp să studieze dosarele lui Năstase. Votul comisiei are caracter de recomandare, decizia finală urmând să fie luată de plen. PSD nu-l lasă din braţe
Dezbaterile din Comisia juridică au fost marcate de dispute dure între deputaţii PDL şi cei ai PSD. Social-democraţii au făcut front comun în refuzul de a vota favorabil începerii urmăririi penale, motivând că probele în cele două dosare au fost declarate nule de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
- Florin Iordache (PSD) le-a propus deputaţilor-jurişti să ceară Parchetului General documente suplimentare.
- În schimb, Daniel Buda (PDL), preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, a supus direct la vot propunerea democrat-liberalilor de a solicita plenului începerea urmăririi penale în cazul lui Năstase.
După ce propunerea de urmărire penală a picat la vot, scandalul a continuat. Daniel Buda a anunţat că dosarele lui Năstase vor ajunge la plen cu recomandarea de neîncepere a urmăririi penale. La unison, PSD-iştii Florin Iordache şi Ruxandra Jipa au început să strige la Daniel Buda să supună la vot şi propunerea lor, dar acesta le-a tăiat microfonul.
Deputaţii PSD l-au acuzat pe Buda de „abuz în funcţie“ şi au ameninţat că vor boicota lucrările Comisiei juridice, dacă şedinţa nu va fi reluată. Ei au anunţat că vor contesta procedura de la comisie la Biroul Permanent. „Daniel Buda a fost nervos pentru că nu a fost în stare să ducă la îndeplinire sarcina de la partid“, a concluzionat Florin Iordache. Proceduri complicate Din acest punct există două variante procedurale de urmat. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor poate decide întoarcerea dosarelor lui Năstase la Comisia juridică sau poate trimite dosarele la plen. Dacă dosarele se retrimit la comisie, Adrian Năstase câştigă timp preţios. În cazul în care dosarele ajung în plen, deputaţii pot trece peste decizia Comisiei juridice. Decizia trebuie luată cu jumătate plus unu din voturile deputaţilor prezenţi.
- PDL are 115 deputaţi, Alianţa PSD+PC -113, PNL - 65, UDMR - 22, iar minorităţile naţionale - 18.
TERGIVERSĂRI
A treia „spălare“ a fostului premier
- Dosarele „Mătuşa Tamara“ şi „Zambaccian 2“ au fost trimise la parlament în luna august 2008, dar vechiul legislativ le-a returnat Parchetului General, solicitând noi probe.
- Nu a fost singurul caz în care Adrian Năstase a scăpat de cercetările procurorilor, cu sprijinul colegilor deputaţi. Pe 7 martie 2006, plenul Camerei a respins cererea procurorilor de a percheziţiona apartamentul soţilor Năstase din blocul situat pe strada Zambaccian. Câteva luni mai târziu, pe 13 august 2008, Camera Deputaţilor a respins o altă cerere a DNA privind începerea urmăririi penale împotriva lui Năstase în dosarul „Zambaccian“.