Evenimentul Zilei > Social > Documente scutite de plata unor taxe la notar. Vești bune pentru mii de români
Documente scutite de plata unor taxe la notar. Vești bune pentru mii de români

Documente scutite de plata unor taxe la notar. Vești bune pentru mii de români

Mai multe documente vor fi scutite de plata unor taxe la notar, conform unui proiect de ordin pus în dezbatere la Ministerul Justiției.

Potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere la Ministerul Justiției (MJ), mai multe documente vor fi scutite de plata unor taxe la notar.

Astfel, documentele necesare pentru ajutorul de șomaj, cel social sau pentru obținerea alocației de stat pentru copii etc nu li se vor mai aplica taxe notariale.

Concret, proiectul are în vedere mărirea listei cu actele care sunt scutite de plata taxelor notariale, prin introducerea „declarațiilor sau procurilor necesare în vederea stabilirii sau valorificării drepturilor prevăzute, ca forme de sprijin al unor categorii sociale, în alte programe naționale instituite prin legi speciale sau de protecție socială”.

Documente scutite de plata unor taxe la notar

În prezent, așa cum apare în Ordinul MJ 46/C/2011, sunt scutite de la plată următoarele documente:

  • declaraţii privind ajutorul de şomaj;
  • declaraţii privind ajutorul social;
  • declaraţii privind obţinerea alocaţiei de stat pentru copii;
  • declaraţii privind acordarea burselor pentru elevi şi studenţi, pentru obţinerea de rechizite şcolare şi pentru obţinerea de locuri de cazare în cămine;
  • declaraţii privind stabilirea sau valorificarea drepturilor foştilor deţinuţi politici, veteranilor de război şi văduvelor acestora;
  • declaraţii privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap;
  • declaraţii şi procuri necesare în cadrul procedurii de obţinere a despăgubirilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A. în vederea achiziţionării de autoturisme;
  • declaraţii de donare de organe, ţesuturi şi celule.

Modificarea trebuie făcută deoarece, conform notei de aprobare ce însoțește proiectul, din cauza legislației incomplete, aceste scutiri nu pot fi acordate în cazul întocmirii unor acte notariale necesare valorificării unor drepturi care, cu toate că sunt prevăzute de Legea socială de protecție, nu apar în Ordinul MJ 46/C/2011, scrie avocat.net.

CITEȘTE ȘI Tribul Blackfeet este ras de pe fața pământului, la ordinul unui maior beat. Masacrul de pe Marias