DNA, considerată responsabilă pentru închiderea dosarelor din cauza prescrierii. Avocatul Toni Neacșu: „Recunoaște câte dosare a îngropat prin sertare”
- Ionel Sclavone
- 28 octombrie 2022, 21:07
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost judecător și membru CSM, a comentat comunicatul DNA în care atrage atenția că 557 de cauze penale vor fi închise ca urmare a deciziilor privind prescripţia. Toni Neacșu susține că responsabilitatea aparține DNA care nu a făcut nimic în dosarele respective.
Avocatul Adrian Toni Neacșu acuză DNA că nu și-a făcut treaba și din acest motiv urmează să fie închise cele 557 de cauze penale. În opinia sa, anchetele respective au fost îngropate în sertare, de procurori, care nu le-au finalizat.
„DNA ne recunoaște câte dosare au îngropat prin sertare fără să facă nimic în ele”, a concluzionat Toni Neacșu.
Potrivit spuselor sale, dosarele de competența DNA se prescriu după 10 ani de la săvârșirea faptei. Iar acest lucru, spune el, înseamnă că este vorba despre fapte comise înainte de 2012.
„Dosarele de competență DNA se prescriu în general dupa trecerea a 10 ani de la săvârșirea faptei. Asta inseamna fapte anterioare lui 2012. Prin acest comunicat DNA ne recunoaste câte dosare au îngropat prin sertare fără sa facă nimic în ele. În ce privește prejudiciile, încetarea procesului penal pentru prescripție nu influențează automat latura civilă”, a transmis fopstul magistrat Adrian Toni Neacșu, pe pagina sa de Facebook.
DNA închide 557 de dosare pentru prescrierea faptelor
DNA a prezentat o situație privind consecințele aplicării deciziilor Curţii Constituţionale (CCR) şi ale Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind prescripţia penală. Potrivit situației, prezentate în cadrul unui comunicat de presă, este vorba despre 557 de dosare aflate în diferite faze ale anchetei sau în faţa instanţelor. Prejudiciul total estimat în toate aceste anchete este de 1,2 de miliarde de euro. Situaţia estimativă elaborată de procurori mai arată că valoarea totală a sumelor obținute ca mită sau în urma traficului de influență se ridică al 150 de milioane de euro.
În acest context, reprezentanţii DNA au atras atenţia că magistraţii vor fi nevoiţi să constate încetarea proceselor şi înlăturarea răspunderii penale pentru infracţiuni de corupţie, asimilate corupţiei şi având ca obiect fraudarea fondurilor europene.
Conform situaiei, 190 de dosare sunt în curs de urmărire penală pe rolul DNA. Pentru acestea, prejudiciul este estimat la 648.207.688 de euro, iar valoarea totală a mitei şi a traficului de influenţă la 50.997.625 de euro. Alte 367 de dosare sunt în diferite stadii de judecare. În aceste cazuri, prejudiciul este estimat la 561.230.056 de euro, iar valoarea totală a mitei şi a traficului de influenţă la 99.471.962 de euro, arată sursa citată.