Caz imens de corupție în Germania, cu cancelarul Olaf Scholz și Partidul Social-Democrat (SPD) în prim-plan. Afacerea Cum-Ex

Caz imens de corupție în Germania, cu cancelarul Olaf Scholz și Partidul Social-Democrat (SPD) în prim-plan. Afacerea Cum-Ex Sursa foto: EPA/FILIP SINGER

Un imens scandal de corupție a reizbucnit în Germania, după ce o sumă mare de bani a fost descoperită în seiful unui apropiat al premierului social-democrat. Episodul prezent are legătură cu mai vechiul „scandal Cum-Ex” - o poveste prin care firmele fraudau fiscul cu ajutorul unor trsansferuri de acțiuni cu și fără dividende.

Dulapul în care au fost găsiți peste 200.000 de euro aparține fostului membru din partea SPD al Bundestagului, Johannes Kahrs. Banii ar putea fi legați de așa-numitul „scandal Cum-Ex” care implică Banca Warburg din Hamburg, potrivit Bild.

Purtătorul de cuvânt al lui Scholz neagă tot

Scandalul fiscal crește acum presiunea asupra cancelarului Olaf Scholz. Dar, susține purtătorul său de cuvânt, el nu ar fi știut nimic despre suma deținută de colegul său de partid. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat la Berlin că ar putea exclude acest lucru.

La sfârșitul săptămânii viitoare, Scholz va răspunde din nou la întrebările comisiei de anchetă privind scandalul Cum-Ex. „Tot ceea ce trebuie spus va fi tratat și acolo”, a spus Hebestreit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Opoziția atacă: Corupție la nivel înalt

Politicienii de opoziție, de la Union și Linke, au insistat anterior ca Scholz să comenteze cele mai recente constatări ale investigației. „Nu este deloc clar de unde a obținut Kahrs banii și în ce măsură rețeaua social-democrată din Hamburg a beneficiat de pe urma acestor evenimente”, a declarat pentru Spiegel liderul creștin-democraților (CDU) din Hamburg, Christoph Ploß. „Aici, SPD are, de asemenea, datoria, la nivel federal, de a clarifica în sfârșit lucrurile”.

Iar fostul membru de stânga al Bundestagului Fabio De Masi a scris pe Twitter: „Fie Kahrs dovedește proveniența banilor, fie își invocă dreptul de a păstra tăcerea din cauza anchetelor cum-ex împotriva lui”. În acest din urmă caz, a conchis De Masi, este evident că banii sunt legați de dosarul Cum-Ex „și Cancelarul are, de asemenea, o problemă”. Deocamdată, Kahrs tace cu privire la suma de bani găsită.

Percheziții la Hamburg

Acesta a fost obiectul unei percheziții, anul trecut, în legătură cu scandalul cum-ex, după relata atunci agenția de presă dpa. Din cauza suspiciunii inițiale de favoritism față de trei suspecți, anchetatorii au percheziționat nu numai camerele private din Hamburg, ci și sediul autorității fiscale din localitate, au spus atunci procurorul din Köln.

Investigațiile de până în prezent „au furnizat indicii privind un comportament relevant din punct de vedere penal din partea acuzatului în legătură cu „tranzacțiile Cum-Ex” ale unei bănci din Hamburg care fac obiectul procedurilor”.

Deocamdată, nu este clar dacă banii găsiți în dulap au legătură cu afacereacum-ex. Posesia în sine nu este ilegală. Parchetul din Köln, responsabil de anchetă, nu a comentat inițial acest lucru atunci când a fost întrebat. Kahrs nu a fost încă disponibil pentru comentarii și nu a răspuns la întrebări, mai notează Bild.

Ce sunt tranzacțiile Cum-Ex

Prin tranzacțiile numite „Cum-Ex” (din latinî, cu-fără), jucătorii financiari au mutat pachete de acțiuni cu („cum”) și fără („ex”) drept la dividende, exact în jurul datei de distribuire a dividendelor, printr-un sistem complicat de tranzacții, și apoi au primit impozitul rambursat de mai multe ori.

Comisia de investigație din Hamburg urmează să clarifice dacă politicienii de frunte ai SPD puteau influența deciziile fiscale la Banca Warburg, care a fost implicată în scandal. Contextul îl reprezintă, printre altele, întâlnirile dintre primarul de atunci Olaf Scholz și acționarii băncii, Christian Olearius și Max Warburg, în 2016 și 2017. Actualul cancelar Scholz declarase că nu își amintește de întâlniri, dar a exclus categoric influența politică.

Acuzații pentru Scholz

De la mandatul său ca prim primar al Hamburgului (2011-2018) și apoi ca ministru federal de finanțe, au existat acuzații că Scholz a contribuit la protejarea băncii private din Hamburg, Warburg, de datorii fiscale de 47 de milioane de euro.

Scholz ar trebui să răspundă la aceste întrebări neplăcute despre descoperirile unei percheziții asupra lui Johannes Kahrs.

Ce se știe sigur

Iar potrivit Spiegel, Kahrs ar fi militat pentru interesele băncii în calitate de membru al Bundestagului (din care și-a dat demisia în mai 2020). „Le-a deschis bancherilor calea către Ministerul Federal de Finanțe și către Olaf Scholz”, a acuzat fostul cronicar și autor Oliver Schröm pentru Bild.

La rândul său, Olaf Scholz s-a întâlnit atât cu Kahrs, cât și cu șefii băncii Warburg. Schröm a spus că „asta se vede clar din agende și calendare”.

De asemenea, este cert că în 2017 asociația districtuală SPD din Kahrs Hamburg-Mitte a primit donații de partid de la Warburg & Co. de peste 45.500 de euro. Asta după ce, cu un an înainte, autoritățile fiscale din Hamburg au renunțat la creanțe Cum-Ex de aproximativ 47 de milioane euro.