Evenimentul Zilei > International > Omul lui Putin este lăudat în presa rusă. Fostul cancelar Gerhard Schröder prezentat drept salvatorul Europei
Omul lui Putin este lăudat în presa rusă. Fostul cancelar Gerhard Schröder prezentat drept salvatorul Europei

Omul lui Putin este lăudat în presa rusă. Fostul cancelar Gerhard Schröder prezentat drept salvatorul Europei

Rusia îl prezintă pe fostul cancelar german Gerhard Schröder, prieten al lui Vladimir Putin, drept salvatorul Europei. Fostul cancelar, plătit de companii rusești de stat, este trimis în Germania pentru a negocia o încetare a războiului cu Ucraina, în condițiile Kremlinului. Aceasta sub pretextul că, în caz contrar, cetățenii europeni vor îngheța la iarnă din cauza opririi livrărilor de gaze rusești.

Fostul cancelar Gerhard Schröder este prezentat de mass-mediat rusească drept omul providential care va salva Europa de la îngheț, în iarna ce va veni. După ultima vizită de la Kremlin, de zilele trecute, acesta a primit mandat de la prietenul său Vladimir Putin să medieze încetarea războiului din Ucraina. Dar, în condițiile Kremlinului, la schimb cu gazele rusești care să asigure confortul cetățenilor și funcționarea industriei europene.

Discuțiile dintre Gerhard Schröder și Vladmir Putin au fost detaliate de o publicație din Moscova, Moskowski Komsomolez (MK). Într-un articol dedicate subiectului, publicația moscovită susține că fostul cancelar german l-ar fi informat pe Vladimir Putin că Germania va îngheța în această iarnă dacă nu va fi pusă în funcțiune conducta Nord Stream 2.

Pe de altă parte, Vladimir Putin i-ar fi „explicat detaliat oaspetelui său care este situația în prezent și cum poate fi ea îmbunătățită”. Aceasta din perspectiva lui și deloc în interesul Ucrainei, stat invadat de Rusia în luna februarie.

Ziarul moscovit îl laudă pe Schröder pentru că acesta s-a transformat în purtătorul de cuvânt al Kremlinului și a present în media germană punctul de vedere al lui Putin. El a cerut „guvernului german să deschidă conducta Nord Stream 2”.

Agentul intereselor rusești în Europa

Din aceeași sursă, Schröder ar fi găsit argumentele lui Vladimir Putin drept foarte convingătoare, relatează publicația din Rusia.

„Într-un interviu în presa germană, el a urmat argumentația lui Putin și a dat vina pe Siemens pentru problemele existente (cu livrările de gaz către Europa – nota redacției)”, a relatat publicația din Moscova

Postul religios-conservator Ţargrad îl consideră pe fostul cancelar drept mediator pentru obținerea păcii.

„Gerhard Schröder este unul din cei mai importanți «prieteni ai lui Putin» din Europa, după cum a fost prezentat ani buni și de presa din Occident. În realitate, acest lucru înseamnă că s-a putut colabora foarte comod cu ex-cancelarul german”, a transmis Ţargrad.

Vladimir Putin
Sursa foto: Kremlin

Un om loial lui Vladimir Putin

În acest context, agenția de presă Ria Novosti, face referire la o scrisoare de la un cititor adresată cotidianului german Die Welt. În această scrisoare Schröder este lăudat pentru activitatea sa.

„Germanii sunt încântați de cuvintele acestuia despre Putin.”

În același articol Gerhard Schröder este comparat cu actualul cancelar Olaf Scholz, căruia i se cere să pună în funcțiune conducta Nord Stream 2.

De asemenea, ziarul Izvestia subliniază loialitatea lui Schröder față de Putin. În material se spune că este mai bine să vorbești decât să taci și să situația din Ucraina ar putea fi rezolvată cu ajutorul diplomației. Kremlinul ar fi dispus la negocieri de pace, îl citează ziarul pe fostul cancelar german și critică, statele occidentale, folosind cuvintele fostului oficial: „Țările europene, inclusiv Germania și Franța, nu fac însă destul în acest scop”.

Gerhard Schröder, văzut drept salvatorul Europei

Portalul online Deita.ru se întreabă în titlul său: „A venit «prietenul lui Vladimir Putin» la Moscova pentru a salva Germania și a pune capăt operațiunii militare speciale?” Schröder este văzut ca salvator al germanilor confruntați cu spectrul înghețului, la iarnă. Publicația arată că acesta a ajuns la Moscova pentru a media în conflictul din Ucraina. Mai mult, insinuează publicația, la eventuale negocieri de pace ruso-ucrainene, Kremlinul ar accepta concesii doar dacă șeful guvernului german Scholz ar accepta, la schimb, să oprească ajutoarele militare pentru Ucraina.

„Când Germania îndeplinește dorința SUA de a livra arme armatei ucrainene, aceste arme sunt folosite la uciderea de soldați ruși. Iar în acest caz niciun interes economic nu are prioritate în fața valorii vieților umane. În plus, este imposibil să închidem ochii la confiscarea averilor ruse publice și private”, scrie publicația rusă.

Aceasta își exprimă speranța că lunga prietenie dintre Putin și Schröder va ajuta la grăbirea organizării unor astfel de negocieri de pace între Rusia și Ucraina. „Schröder se bucură în Germania (…) de un nivel înalt de credibilitate și face parte din rândul politicienilor cu care Putin preferă să vorbească”, mai artată articolul, conform unei analize realizată de Deutsche Welle.