Evenimentul Zilei > International > Divorţul conservatorilor
Divorţul conservatorilor

Divorţul conservatorilor

Conservatorii britanici au confirmat miercuri că vor părăsi grupul popularilor europeni (PPE) din Parlamentul UE, după alegerile europene din iunie.

Decizia respectă promisiunea făcută de liderul conservatorilor britanici, David Cameron, în urmă cu câţiva ani, la preluarea şefiei partidului. Democraţii Civici din Cehia (ODS) au anunţat la rândul lor că se vor despărţi de po pulari, pentru a li se alătura colegilor britanici, într-un nou grup, care nu împărtăşeşte „pro-federalismul” PPE.

„Dezertarea” britanicilor şi a cehilor din grupul popularilor ar putea aduce socialiştilor europeni o majoritate în parlament, în cazul în care stânga va obţine un rezultat bun la alegerile din iunie. PPE este deocamdată cel mai mare grup politic din europarlament, cu 288 de membri, în condiţiile în care conservatorii britanici şi cei cehi au în total 36 de deputaţi.

În ceea ce priveşte noul grup europarlamentar, care îi va cuprinde şi pe conservatorii polonezi din partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), alături de alţi colegi din Ţările Baltice, acesta se va numi „Conservatorii Europeni” şi a fost deja catalogat de comentatori drept eurosceptic.