Autorităţile turce suspectează că jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost asasinat de serviciile secrete saudite.

 potrivit www.stiripesurse.ro

Maher Abdulaziz Mutreb ştia totul despre "complot". Mutreb, care a fost prim-secretar al Ambasadei saudite din Londra şi este considerat colonel în serviciile secrete saudite, are legături strânse cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Mutreb "a coordonat o brigadă de protecţie de elită în cadrul Gărzii regale saudite pentru securitatea personală a prinţului moştenitor", potrivit  www.stiripesurse.ro

Maher Mutreb a apărut în fotografii alături de prinţul Mohammed bin Salman în cursul vizitei pe care acesta a efectuat-o în Statele Unite anul acesta.

Mai mulţi oficiali americani au declarat că orice operaţiune care ar fi implicat membri ai anturajului prinţului moştenitor saudit nu ar fi putut derula fără implicarea directă a lui Maher Mutreb.

Un ziar turc a difuzat imagini în care pare a fi Maher Mutreb alături de ceilalţi 14 membri ai echipei de agenţi care ar fi comis asasinatul în Consulatul saudit din Istanbul.

Revenit din vizitele efectuate în Turcia şi Arabia Saudită, secretarul de Stat american, Mike Pompeo i-a cerut preşedintelui SUA, Donald Trump, să ofere Riyadului "mai mult timp, câteva zile în plus", pentru a oferi clarificări despre dispariţia jurnalistului disident Jamal Khashoggi în Consulatul saudit din oraşul turc Istanbul.

"Le-am transmis clar saudiţilor că tratăm cu mare seriozitate această problemă. Mi-au dat asigurări că vor efectua o investigaţie completă", a spus Mike Pompeo. Întrebat despre informaţiile potrivit cărora jurnalistul ar fi fost asasinat, şeful diplomaţiei americane a precizat: "Există numeroase versiuni despre ce s-a întâmplat. Vom facilita continuarea procedurilor şi aflarea faptelor".