Descoperire istorică despre bere! Taină vânată încă din 1800. S-a vorbit despre „fabrici de celule″
- Daniel Teodoreanu
- 18 noiembrie 2021, 22:32
Descoperire istorică despre bere realizată de cercetătorii britanici! Oamenii de știință de la universităţile din Manchester şi Leicester au dezvoltat drojdii care conferă berii noi arome. În prim-plan apare o variantă căutată de berari încă din anii 1800.
Oamenii de ştiinţă au dezvăluit în acest studiu că au dezvoltat tulpini unice, fertile şi hibride de drojdie. Acestea oferă opţiuni noi şi interesante pentru aroma, gustul şi procesele de preparare a berii.
Așa cum se știe, tipul de drojdie folosit în procesul de fermentaţie influenţează gustul berii. Unii dintre cei care consumă bere au aflat că există în prezent două categorii principale de drojdii: „ale″ şi „lager″. Totodată, există sute de variante folosite de producătorii de bere.
Acum, britanicii au demonstrat că tulpinile hibride de drojdie nou create se reproduc cu succes şi produc mai departe altele care au caracteristicile necesare în procesul de fabricare a băuturilor.
Daniela Delneri (profesoară de genomică evolutivă în cadrul Institutului de Biotehnologie din Manchester) şi colegii ei au reuşit să producă hibrizi fertili de drojdie cu diverse trăsături genetice.
O bere cum n-a fost una vreodată va apărea curând
„Această cercetare rezolvă problema fundamentală a sterilizării hibrizilor şi a reproducerii multigeneraţionale. Alături de colegul meu, profesorul Ed Louis de la Universitatea din Leicester, am reuşit să depăşim barierele speciilor şi să identificăm trăsăturile genetice unice ale hibrizilor.
Această tehnologie are capacitatea de a revoluţiona practicile actuale, permiţând crearea rapidă de drojdii eficiente şi personalizate, purtătoare ale unor trăsături specifice, noi şi importante″, a declarat Delneri.
„Spre exemplu, hibrizii de drojdie care conţin trăsături din speciile nou descoperite, pot adăuga o notă de cuişoare picante la aroma finală a produsului fermentat″, a mai spus cercetătoarea.
Această descoperire ar putea fi utilizată pentru dezvoltarea unor noi „fabrici de celule″ din drojdie. Acestea ar putea fi utilizate în domeniul biotehnologiei industriale pentru a crea produse farmaceutice, substanţe chimice şi combustibili.
„Această cercetare demonstrează modul în care potenţialul de îmbunătăţire a biodiversităţii naturale şi de dezvoltare a unor noi hibrizi este mai mare decât se credea şi va oferi industriei noi modalităţi de a genera opţiuni noi şi interesante pentru consumatori″, a completat Daniela Delneri.